Achterstand hypotheekschuld sneller ingelost dankzij vakantiegeld

Betalingsachterstand sneller ingelost dankzij vakantiegeld
© Px

Wie vorderingen heeft uitstaan voor hypotheek, huur, zorg of scholing, doet er goed aan om de debiteur een extra betalingsherinnering te sturen in de maand mei of juni. Deze schulden of achterstanden worden namelijk vaker afgelost met vakantiegeld dan andere schulden. Zo werd in 2015 zo’n 12% van het vakantiegeld besteed aan het aflossen van schulden of betaalachterstanden. Dat meldt bureau Janssen & Janssen Gerechtsdeurwaarders na een analyse van eigen cijfers.

Volgens het Nibud worden vooral betaalachterstanden bij Belastingdienst (35%), huur, hypotheek (22%) en energierekeningen (21%) ingelost. Uit eigen cijfers van Janssen & Janssen lossen 60-plussers vaker schuilden af met het gekregen vakantiegeld dan tieners of twintigers: in totaal anderhalf keer meer. Ruim 4,5% van de 60-plussers gaf in 2014 en 2015 geld uit aan extra aflossingen. Voor generatie Z, de aankomende beroepsbevolking, schommelde het percentage extra betalingen rond de 3%.

Debiteuren uit Limburg, Noord-Holland en Flevoland lossen het vaakst een schuld af met vakantiegeld. Nederlandse schuldenaars in het buitenland doen dat het minst vaak.

Bron: Janssen & Janssen Gerechtsdeurwaarders

GEEN REACTIES