Achmea wil klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030

Achmea wil klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030
© Achmea

Achmea heeft de ambitie om in 2030 volledig klimaatneutraal te werken en zegt concrete maatregelen te nemen om dat doel te realiseren. Deze week is daarom begonnen met de plaatsing van 3.200 zonnepanelen boven de parkeerplaatsen van de kantoorlocatie in Apeldoorn.

De eerste volledig groene stroom wordt naar verwachting geleverd in februari 2020. Daarmee voorziet Achmea straks – tezamen met de ruim 600 zonnepanelen die al aanwezig waren – zelfstandig in 15% van de elektriciteitsvoorziening voor in Apeldoorn.

Apeldoorn is één van de vijf kernlocaties van Achmea. Ook voor de andere kernlocaties zijn er plannen om de verduurzaming te versnellen. Zo wordt elders gewerkt aan een aansluiting op aardwarmte (geothermie) en op het dak van het gebouw in Tilburg is vorig jaar een ‘groen dak’ aangelegd. In Apeldoorn worden ook 30 extra laadpunten voor elektrisch rijden aangebracht.  Daarnaast is het mobiliteitsbeleid van Achmea gericht op de uitbreiding van het aantal elektrische leaseauto’s en een reductie van auto’s met een verbrandingsmotor.

Achmea brengt ieder jaar de CO₂-voetafdruk van de gehele bedrijfsvoering in kaart, waarbij wordt gekeken naar verwarming, verlichting, water- en papierverbruik, afval, koelvloeistoffen, servers en mobiliteit. De afgelopen vijf jaar is de totale CO₂-uitstoot met dertig procent afgenomen.

Omdat al in 2011 is besloten CO₂-neutraal te willen werken, compenseert de verzekeraar sindsdien de uitstoot door ‘VCS-certificaten’ in te kopen (vrijwillige emissierechten volgens de Voluntary Carbon Standard, te koop bij partijen die klimaatprojecten realiseren die het CO₂-niveau in de atmosfeer verminderen, red.). Vanaf 2030 zou dat beleid niet meer nodig moeten zijn. Eerder werden ook de internationale duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals, SDG’s) centraal gezet in de strategie van Achmea.

Toekomstbestendig
Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea: “Achmea wil bijdragen aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Het tegengaan van de effecten van klimaatverandering hoort daarbij. We werken met een ambitieus duurzaamheidsplan dat leidt tot een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. We werken actief samen met andere partijen, bijvoorbeeld in lokale en regionale netwerken en zoeken ook met leveranciers naar innovatieve mogelijkheden. Uiteraard kijken we ook voor onze klanten hoe we onze producten en diensten die we aan hen leveren kunnen ‘vergroenen’. Zo biedt Interpolis klanten milieuvriendelijke en isolerende ‘groene daken’ en levert Centraal Beheer ook zonnepanelen aan klanten.”

Bron: Achmea

GEEN REACTIES