Achmea-alarmsysteem Homies succesvol in Amsterdamse proef

Achmea-alarmsysteem Homies succesvol in Amsterdamse proef
© Pixabay

Het ‘slimme’ sociale alarmsysteem Homies levert volgens een proef in Amsterdam minder criminaliteit, een groter veiligheidsgevoel en meer sociale cohesie op. Woningcorporaties Ymere en De Alliantie hebben het systeem als kleinschalige pilot ingevoerd in een aantal kwetsbare wijken in Amsterdam. Tijdens de testperiode zijn er géén inbraken gepleegd, bewoners voelen zich veiliger, en ze zijn meer bereid elkaar te helpen als hen om hulp wordt gevraagd.

Homies, een initiatief van Achmea, is een intelligent alarmsysteem dat bij onraad (inbraak, brand, rook) alle buren waarschuwt met een speciale groepsapp. Bijkomend voordeel is dat buren elkaar beter leren kennen, zich met elkaar verbonden voelen, en naar elkaar omkijken, aldus Homies.

Buurtgevoel
Eric van Kaam, directeur Verhuur en Wonen van woningcorporatie Ymere: “Homies versterkt het buurtgevoel. En vergroot de betrokkenheid van bewoners bij hun straat, buurt en wijk. Ze vergroten daarmee zelf het eigen netwerk en leren elkaar beter kennen.”

Homies is nu een jaar op de markt. Dick Koopman, directeur van Homies: “De technologie is heel duidelijk ondersteunend en niet leidend. Bij een ‘alarmmelding’ van bijvoorbeeld inbraak, brand, rook, waarschuwt Homies automatisch en direct de gezinsleden en vrienden én de omgeving. Via een groepsapp wordt een groep direct gewaarschuwd en gaan ze tot actie over. Juist dit laatste zorgt er op voorhand al voor dat buren elkaar meer spreken en ervaringen uitwisselen zonder dat er überhaupt een alarm is afgegaan. Vooral dit aspect trekt de aandacht van de overheden. De verwachting is dat we het komende jaar in Rotterdam en Amsterdam verder gaan uitbreiden en dat ook andere steden van start gaan. De bereidheid te investeren in buurtveiligheid is erg groot en mensen voelen zich ook thuis veiliger.”

Resultaten
De vijf belangrijkste resultaten van de pilot bij Ymere in het kort:
• 90% voelt zich veiliger thuis
• 97% vindt dat ze de buren beter kunnen helpen
• 41% spreekt meer met buurtgenoten
• 90% acht de kans op inbraak kleiner
• 85% voelt zich veiliger in de buurt.
De proef bij Ymere duurde ruim een maand; 122 bewoners namen deel.

De vijf belangrijkste resultaten van pilot bij de Alliantie in het kort:
• Veiligheidsgevoel in de woning is gestegen van een 6.9 naar een 8.3
• Veiligheidsgevoel in de buurt is gestegen van een 6.5 naar een 7.3
• 67% gaat met een geruster gevoel de deur uit
• 66% vindt dat ze buren beter kunnen helpen
• De waardering voor de woningcorporatie is gestegen van een 8.0 voor de pilot naar een 8.9 na de pilot.
De proef bij de Alliantie duurde vier maanden; 22 bewoners namen deel.

Bron: Homies

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES