ABN AMRO rapporteert lagere nettowinst door extra voorzieningen voor slechte leningen

VEB: Waarom is verdenking ‘schuldwitwassen’ weggemoffeld in het jaarverslag?

ABN Amro rapporteert een nettowinst van EUR 595 miljoen over het eerste kwartaal van 2018. Dit is iets lager dan de EUR 615 miljoen over Q1 2017 en wordt veroorzaakt door extra voorzieningen voor slechte leningen in de sectoren offshore services en -scheepvaart. Deze voorzieningen stegen van EUR 63 mln in Q1 2017 naar EUR 208 mln in 2018.

Het rendement op het eigen vermogen daalde licht van 13,2% in Q1 2017 naar 11,5% in Q1 2018. De cost/income ratio verbeterde van 60,2% naar 57,9%.

Het bedrag aan uitstaande hypotheken bleef stabiel ten opzichte van eind 2017 op ongeveer 150 miljoen euro. Ook het aantal consumptieve kredieten bleef stabiel. Het marktaandeel aan nieuwe hypotheekproductie bedroeg ongeveer 20%. “Om onze winstmarge in een zeer competitieve hypotheekmarkt te handhaven, hebben we onlangs onze nieuwe hypotheekproductie wat vertraagd”, aldus CEO Van Dijkhuizen in het kwartaalrapport.

Kostenbesparingen
De bank realiseerde voordelen van kostenbesparingen, aldus Van Dijkhuizen: met de IT-transformatie en simplificatie van de bedrijfsprocessen wordt goede vooruitgang geboekt. “In de afgelopen anderhalf jaar hebben we ruim de helft van de beoogde EUR 0,9 miljard aan kostenbesparingen gerealiseerd en we zijn goed op weg om het resterende deel in 2020 te bereiken.”

Van Dijkhuizen meldt dat de bank doorgaat met het doorlopend invoeren van moderniseringen, maar niet de IT-systemen gaat vervangen. “We hebben vertrouwen in onze huidige aanpak. Door onze diensten te combineren met die van partners kunnen we klanten een bredere waardepropositie bieden, in de vorm van ecosystemen. Zo heeft een grote Nederlandse luchtvaartmaatschappij de API van Tikkie gebruikt om een functionaliteit te bouwen waarmee klanten die voor hun vrienden tickets kopen, de kosten kunnen delen. Deelname aan ecosystemen zal voor de financiële sector na de invoering van PSD2 steeds belangrijker worden. Met ons grote aantal gebruikers en onze digitale diensten, zoals Tikkie, Grip en onze mobiel bankieren app, zijn we hier goed voor gepositioneerd.”

Duurzaamheidsambitie
“We blijven onze strategische duurzaamheidsambitie verbreden, ook voor onze zakelijke klanten. In maart financierden we de herontwikkeling van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam tot een duurzame stadswijk met een CO2-neutraal en circulair karakter. Voor klanten die de stap naar een circulair bedrijfsmodel maken, willen we de voorkeurspartner voor financieringen worden. ABN AMRO adviseert zowel bedrijven als banken bij het structureren van groene obligaties en verzorgt voor beleggers de uitgifte van deze obligaties. Ik ben er heel trots op dat het online nieuwsplatform Environmental Finance de bank heeft uitgeroepen tot Green Bond Awards 2018 Lead Manager of the Year in de categorie banken voor onze niet aflatende inzet op de markt voor groene obligaties.”

Bron: ABN Amro

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES