Aantal zzp’ers op woningmarkt groeit met 29%

Aantal zzp'ers op woningmarkt groeit met 29%
© Pixabay

ZZP’ers hebben duidelijk een vaste plaats verworven in de markt. Het aantal hypotheekaanvragen van ZZP’ers groeide met 29 procent t.o.v. 2016. Bij één op de drie hypotheekaanvragen zijn ondernemers en ZZP’ers betrokken; zij lenen gemiddeld 30.000 euro meer en zij kopen duurdere woningen (337.000 euro). Dit meldt HDN in zijn jaaroverzicht.

HDN registreerde in 2017 een recordaantal aanvragen: 374.677 hypotheken, 2.889 kredieten en 63.455 verzekeringen. Oorzaak is de historisch lage rente (2,4 procent). Er wordt massaal gekozen voor een lange rentevaste periode. Vooral starters en doorstromers kiezen voor zekerheid. Tien jaar rentevast is het populairst.

Woningen werden gemiddeld 6,8 procent duurder (310.000 euro). Het gemiddeld hypotheekbedrag steeg met 3,7 procent (237.000 euro). En door de aangescherpte regelgeving moeten woningzoekende meer eigen geld inbrengen in een woning. Een starter neemt bijna 30.000 euro eigen geld mee, een doorstromer het dubbele. Het aandeel starters is het afgelopen jaar sterk teruggelopen, mede vanwege de hoge huizenprijs.

De geografische verschillen zijn groot, mede als gevolg van het schaarse woningaanbod en de huizenprijzen. Hypotheken met NHG namen af in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht als gevolg van de stijgende woningprijs.

Aflossingsvrije hypotheek
Bij ruim een kwart van de hypotheekaanvragen is de aflossingsvrije hypotheek / het aflossingsvrije hypotheekdeel het belangrijkst (27%). Oversluiters kiezen ruim twee keer zo vaak voor de aflossingsvrije hypotheek als hoofdvorm. HDN vindt dit bijzonder vanwege de fiscale maatregelen die in 2013 genomen zijn.

Bron: HDN

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES