Aantal woninginbraken daalt voor vijfde jaar op rij

Aantal woninginbraken daalt voor vijfde jaar op rij
© Pixabay

Het aantal woninginbraken blijft ook in 2018 dalen, blijkt uit onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC). Voor het vijfde achtereenvolgende jaar hebben er minder inbraken plaatsgevonden dan het jaar ervoor. Werd er in 2017 (januari t/m november) in totaal zo’n 46.915 keer ingebroken, in 2018 (januari t/m november) ligt dit aantal op zo’n 41.802. Een imposante daling van 10,9 procent.

Buurtpreventie
Volgens Simon den Hollander, hoofdredacteur van het IIC, heeft dit vooral te maken met succesvolle initiatieven zoals Buurtpreventieprojecten en WhatsApp-buurtpreventie. “Wij zien dat de opkomst van buurtpreventieprojecten en -teams en initiatieven op basis van moderne communicatietechnologie, zoals WhatsApp, een positief effect heeft op het terugdringen van woninginbraken. Een voorbeeld hiervan is WhatsApp BuurtPreventie (WABP), dat reeds groepen geregistreerd heeft staan in zo’n 360 gemeenten. Verder verschaffen gemeenten steeds meer informatie bij het opzetten van buurtinitiatieven.”

November 2018 uitzonderlijk hoog uitgevallen
Het aantal inbraken van afgelopen maand (november) is, ten opzichte van de maand november van 2017 wel fors toegenomen. Hiermee wijkt deze maand ook af van de jaar-op-jaartrend. De novembermaand van dit jaar telt 24% meer inbraken dan het aantal inbraken uit november 2017.

Kerst en jaarwisseling
En pas op, de populairste periode voor inbrekers komt er weer aan. Tijdens de kerstvakantie lopen bewoners gemiddeld 66% meer kans op een inbraak vergeleken met 16 gemiddelde dagen van het jaar. Tijdens de kerstdagen en Oud- en Nieuwjaarsdag is er zelfs sprake van een verhoogde inbraakkans van 124% voor deze vier dagen gezamenlijk.

Den Hollander ziet hier wel kansen voor verbetering. “Het NIPW liet op 11 december 2018 in een persbericht weten onderzoek te hebben gedaan naar het gedrag van woonconsumenten tijdens de feestdagen. Hieruit is gebleken dat bijna 1 op de 3 deelnemers aan het onderzoek, bij afwezigheid tijdens de feestdagen, geen bewoonde indruk achterlaat. Zonde, zeker gezien het feit dat het soms een kwestie is van een lampje laten branden.”

Grootste inbraakrisico in stad Utrecht
De meeste inbraken vinden plaats in Amsterdam. Toch is de kans dat er wordt ingebroken in Utrecht het grootst. Per inwoner vinden hier de meeste inbraken plaats en is er 160% meer risico op een inbraak. Ook de directe omgeving van Utrecht loopt een verhoogd risico: Zeist (158 procent extra risico) en de Bilt (125 procent extra risico) bezetten de top 3 van plaatsen met de meeste inbraken per inwoner.

Juni is veiligste maand
De maand juni is vooralsnog de ‘veiligste’ maand: dan vinden ‘slechts’ 6,33% van alle inbraken plaats. En 25 mei is de veiligste dag van het jaar. Tijdens deze dag ligt het aandeel van alle inbraken op slechts 0,18 procent.

Bron: IIC

GEEN REACTIES