(Findinet) Aantal NHG-leningen blijft stijgen

n het eerste kwartaal 2011 hebben ongeveer 38.000 huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning gefinancierd met NHG. Dat is ruim 10% meer dan het laatste kwartaal van vorig jaar.

Dit betekent dat ruim 80% van alle aankopen van woningen binnen de NHG-kostengrens van 350.000 euro wordt gefinancierd met NHG. Vooral het aantal vragen in verband met woningverbetering is gestegen. Dat kan erop duiden dat mensen ervan afzien hun woning te verkopen en hun eigen woning aan hun wensen gaan aanpassen.

WEW heeft in het eerste kwartaal 492 verliesdeclaraties ontvangen in verband met huishoudens die hun woning met verlies moesten verkopen. Dat is 38% meer dan in het vierde kwartaal van 2010. De toename wijt het Waarborgfonds aan de negatieve prijsontwikkeling van koopwoningen. Wie nu zijn woning gedwongen moet verkopen, houdt eerder een restschuld over dan een aantal jaren geleden.

Vooral echtscheiding (44%) en werkloosheid (17%) zijn bij NHG oorzaken van gedwongen verkoop. Ondanks de toename van het aantal gedwongen verkopen zag het Waarborgfonds haar vermogen in het eerste kwartaal groeien met 38 miljoen euro.

GEEN REACTIES