Aantal letselzaken met fietsers opnieuw met 14% toegenomen

Aantal letselzaken met fietsers opnieuw met 14% toegenomen
© Ian Ramírez, Pexels

Fietsen wordt steeds onveiliger. Het aantal verkeerszaken met letsel waarbij fietsers betrokken zijn, steeg in het eerste kwartaal 2024 met 14% ten opzichte van het jaar ervoor. Vorig jaar werd ook al een stijging van 14% genoteerd. Dat meldt juridisch dienstverlener DAS.

De oorzaken zijn helder: “Enerzijds wordt het steeds drukker in het verkeer, anderzijds zien we dat fietsers en automobilisten vaker afgeleid zijn door het gebruik van telefoon, muziek, navigatie en berichtenapps tijdens het fietsen”, zegt Rembrandt Groenewegen, specialist verkeersrecht bij DAS.

DAS noteerde tussen januari en april 256 letselzaken waarbij ten minste één fietser betrokken was. In vier jaar tijd steeg het aantal letselzaken met fietsers met een kwart.

Verkeer is complexer

Naast drukte en afleiding speelt mee dat het verkeer complexer is geworden door moderne voertuigen als e-bikes en fatbikes. Mensen zijn vaak niet volledig op de hoogte van de regels en hebben moeite met het inschatten van de snelheid van e-bikes. Bestuurders verwachten een “gewone fietser” en worden verrast door de hogere snelheid van e-bikes.

“Er is duidelijk een gewenningsperiode nodig voor deze nieuwe vorm van mobiliteit,” legt Groenewegen uit. “Maar we zien ook meer niet-toegestane e-bikes en fatbikes die te hard rijden. Dan is de snelheid nog lastiger in te schatten en de kans op ernstiger letsel groter.”

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Ondanks de verschillen in snelheid en ontwerp genieten bestuurders van fatbikes en e-bikes dezelfde wettelijke bescherming als “gewone” fietsers – mits ze voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Ze worden beschouwd als kwetsbare zwakkere verkeersdeelnemers en hebben daarom extra bescherming ten opzichte van gemotoriseerd verkeer. Echter, fatbikes en e-bikes met een gashendel worden als gemotoriseerd verkeer beschouwd.

Fietsers te vaak onverzekerd

Groenewegen benadrukt het belang van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP-verzekering) voor fietsers. “We zien nog te vaak dat fietsers onverzekerd zijn, wat grote financiële risico’s met zich meebrengt als je aansprakelijk bent bij ongevallen.”

Bron: DAS

 

 

GEEN REACTIES