Aantal ladingdiefstallen stijgt in 2016 met 29%

copyright Pixabay

Afgelopen jaar werd 226 keer een lading uit een vrachtwagen gestolen, tegen 177 keer in 2015. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van uit cijfers van de Nationale Politie.

De toename van het aantal ladingdiefstallen is vermoedelijk voor een deel toe te schrijven aan enkele dadergroepen. Het aantal gestolen vrachtauto’s nam overigens af, van 150 in 2015 tot 110 in 2016.

In de meeste gevallen van ladingdiefstal sneden de daders de zeilen van de trailers open. De meeste incidenten gebeurden langs snelwegen in het zuiden van het land. Verzorgingsplaatsen langs de A67, A73 en A2 vormden vaak de plaats delict, maar koploper was Hazeldonk langs de A16 met 40 stuks. De politie neemt verzorgingsplaatsen standaard mee in de dagelijkse surveillance en houdt gerichte controleacties op hotspots.

Preventieinzicht.nl
Het Verbond van Verzekeraars zet zich al jaren in om het aantal ladingdiefstallen tegen te gaan. Zo lanceerde het in 2014 samen met Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO de website www.preventieinzicht.nl. Hiermee kunnen ondernemers hun kennis over het voorkomen van transportcriminaliteit testen.
Het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing – waarin onder andere politie, justitie, verzekeraars en de transportbranche samenwerken – kwam onlangs met een nieuw plan van aanpak. Belangrijke doelstellingen hierin zijn het instellen van een centraal aangiftepunt, het vergroten van de aangiftebereidheid en het stimuleren van het gebruik van beveiligde parkeerplaatsen.

GEEN REACTIES