Aantal jonge huizenkopers stijgt met een vijfde

© Raten-Kauf via Pixabay

Huizenkopers tot 35 jaar lijken te profiteren van de coronacrisis. In het afgelopen kwartaal is hun aantal met 21 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Drie op de tien hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning waren in het derde kwartaal afkomstig van huizenkopers tot 35 jaar.

De groep huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar is vooral aan een opmars bezig in de provincies Groningen (+75 procent), Overijssel (+49 procent) en Zeeland (+47 procent). Maar ook in de Randstad, tot voor kort vrijwel onbereikbaar voor starters, ziet De Hypotheker dat jonge huizenkopers weer een voet tussen de deur krijgen. Utrecht (+32 procent) en Noord-Holland (+29 procent) laten eveneens een flinke stijging zien.

Minder concurrentie
Het lijkt erop dat de huidige omstandigheden op de huizenmarkt vooral voor de groep jonge huizenkopers positief uitpakt. Ze hebben nu minder concurrentie van andere huizenkopers, zoals doorstromers en expats. Tegelijkertijd wil deze groep juist nu haar slag slaan op de woningmarkt, omdat zij verwachten dat ze anders de komende periode helemaal geen kans meer maken.

Zo jong zijn ze overigens niet. Slechts 3,9 procent van de huizenkopers is jonger dan 25 jaar. Het zijn vooral oudere starters die kans maken op een woning. Deze groep is al langer actief op de arbeidsmarkt en heeft een betere uitgangspositie om in te kunnen stromen op de woningmarkt.

In 2020 bedraagt het gemiddelde hypotheekbedrag 247.000 euro. Starters brengen gemiddeld 23.000 euro aan eigen financiële middelen in. Ouders steken vaak een helpende hand toe, bijvoorbeeld in de vorm van een schenking. Daarnaast kunnen starters in steeds meer gemeenten gebruikmaken van regelingen als de starterslening.

Investeren in betaalbare woningen
“Steeds meer starters profiteren van het iets ruimere woningaanbod. Zij hebben minder concurrentie van doorstromers, die vanwege de crisis hun verhuizing uitstellen of wachten op de verkoop van hun eigen woning. Door de coronacrisis zijn er ook minder expats en toeristen, waardoor beleggers zich iets meer lijken terug te trekken. Beleggers betalen naar verwachting vanaf volgend jaar 8 procent overdrachtsbelasting. Hierdoor wordt het nog minder aantrekkelijk om te investeren in een woning voor verhuur”, vertelt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Hoewel de cijfers de afgelopen maanden een positieve ontwikkeling laten zien, zijn de problemen van starters geen verleden tijd. Slechts een deel van deze groep heeft de mogelijkheid om te profiteren van de huidige omstandigheden, bijvoorbeeld door de inbreng van eigen middelen. Het kabinet heeft op Prinsjesdag aangekondigd fors te investeren in de bouw van betaalbare woningen, waardoor het aanbod van starterswoningen op termijn kan groeien. Dat is hard nodig, omdat juist starters in de afgelopen jaren een flinke achterstand hebben opgebouwd.”

Bron: De Hypotheker

GEEN REACTIES