(Findinet) Aantal gedwongen woningverkopen met verlies stijgt fors

In het eerste kwartaal deden 765 huishoudens een beroep op de hypotheekgarantie; vorig jaar waren dat er 491.

Door de actuele ontwikkelingen in de koopwoningmarkt, waarin minder woningen worden verkocht en de prijzen van woningen dalen, nam het aantal nieuwe garanties af.

Dat is te lezen in het kwartaalbericht van de Nationale Hypotheek Garantie.

Meer gedwongen verkopen met verlies

In totaal hebben 765 huishoudens in het eerste kwartaal van 2012 vanwege een gedwongen verkoop met verlies een beroep gedaan op de borgstelling van NHG (eerste kwartaal 2011: 491). De toename vloeit grotendeels voort uit meer verkopen met verlies veroorzaakt door (echt)scheiding. Het betreft voornamelijk huishoudens waarin geen van beide partners afzonderlijk de woonlasten kan betalen. Door de prijsdaling van woningen leidt een gedwongen verkoop steeds vaker tot een verlies.

Afname aantal nieuwe garanties

In het eerste kwartaal van 2012 zijn in totaal 28.900 nieuwe leningen met NHG verstrekt in verband met de aankoop of verbetering van een eigen woning. Dat is weliswaar fors minder dan in het eerste kwartaal van 2011 (37.800), maar blijft daarmee nog wel op een hoog niveau. Ruim 80% van de kopers van woningen binnen de NHG-kostengrens, financiert de woning met NHG.

NHG voor woningverbetering

Het aantal nieuwe garanties in verband met woningverbetering is in het eerste kwartaal van 2012 in vergelijking met het eerste kwartaal van 2011 met 37% afgenomen. Deze daling kan worden verklaard door de beëindiging van de tijdelijke BTW-verlaging op de arbeidskosten bij woningverbetering. Het aantal nieuwe garanties in verband met woningverbetering ligt weer op ongeveer hetzelfde niveau als in 2010.

GEEN REACTIES