Aantal faillissementen met bijna helft toegenomen

Aantal faillissementen met bijna helft toegenomen
© michael_schueller, Pixabay

Het aantal faillissementen loopt op. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er ongeveer 47% meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal financiële instellingen dat failliet ging, nam zelfs met 50% toe, aldus cijfers van het CBS.

In april zijn er, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 402 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 20 meer dan in maart, een stijging van 6%.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Van alle bedrijfstakken had de handel – de sector met de meeste bedrijven – in absolute getallen het grootste aantal faillissementen, namelijk 72. Dat is 24% meer dan in maart. Relatief gezien echter werden er in april de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag. Het aantal financiële instellingen dat bankroet ging, groeide van 26 in maart naar 39 in april, een toename van 50%. In de bouwnijverheid steeg het aantal faillissementen eveneens fors, van 36 naar 62.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het gestaag af tot en met augustus 2017. Tot medio 2020 was er weinig verandering te zien, daarna daalde het aantal faillissementen verder tot een laagterecord met 109 in augustus 2021. Vanaf mei 2022, het einde van de coronacrisis, ligt het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Bron: CBS

GEEN REACTIES