Aantal cyberverzekeringen is in 2018 ruim verdubbeld

Aantal cyberverzekeringen is in 2018 ruim verdubbeld
© Pixabay

Nederlandse organisaties sloten dit jaar massaal een cyberverzekering af. Het aantal cyberverzekeringen is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van het potentiële verlies als gevolg van een cyberaanval. Waar grote aanvallen in 2017 een wake-upcall waren, werd dit jaar pas echt de gevolgschade zicht- en tastbaar. Dit meldt risico- en verzekeringsadviseur Aon.

Integraal ondernemingsrisico
Het is volgens Aon een goede zaak dat het cyberrisico steeds meer wordt gezien als een integraal ondernemingsrisico. “Alleen verzekeren is echter niet genoeg. Wij zien het als het sluitstuk van een gezonde bedrijfsvoering”, stelt Maarten van Wieren, managing director van Aon’s Cyber Solutions Group.

“Een van de voordelen van een cyberverzekering is ‘incident response’, eerste hulp en ondersteuning bij het vermoeden van een cyberincident, maar dat is pas echt effectief als je dat aan de voorkant goed inregelt en voorbereidt.” Bewustzijn is één ding, maar vaak weten bedrijven niet goed waar te beginnen, blijkt uit vragen tijdens een webinar van Aon. “Vaak is met name het zogeheten ‘insider-risico’ nog onderbelicht. Het grootste cyberrisico zit namelijk tussen toetsenbord en stoel”, aldus Van Wieren.

AVG
Ook de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) droeg bij aan de bewustwording rondom het thema cyber. Komend jaar wordt duidelijk hoe de Nederlandse toezichthouder concreet invulling geeft aan de privacywet. Van Wieren: “De internationale toezichthouders zijn in 2018 warmgedraaid en in 2019 zal blijken hoe ze met de eerste grote zaken omgaan. Het blijft dus nog even afwachten welk voorbeeld zij gaan stellen.”

Feestdagen
Cybercriminelen gebruiken steeds meer geavanceerde technieken, maar zijn ook liever lui dan moe. Aon waarschuwt voor de periode rond de feestdagen. Van Wieren: “Vaak zijn mensen rond die periode wat minder oplettend; werk en dus apparatuur worden meer naar huis meegenomen en systemen worden eerder met persoonlijke accounts en devices benaderd.” Als cybercriminelen dan beethebben, dan kunnen zij vaak lange tijd ongestoord hun gang gaan.

Bron: Aon

GEEN REACTIES