Aandeel starters woningmarkt daalt tot 23%

Aandeel starters woningmarkt daalt tot 23%
© Pixabay

Het aandeel starters op de woningmarkt op basis van volume daalde in het vierde kwartaal van 2017 naar 23 procent, het laagste aandeel ooit. Doorstromers hadden een aandeel van 56 procent van de totale hypotheekomzet en oversluiters 21 procent. Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van adviesbureau IG&H Consulting & Interim over het vierde kwartaal van 2017.

Zowel het aantal verstrekte hypotheken aan starters als de gemiddelde hypotheeksom voor starters stijgt minder snel dan voor de andere partijen. In 2014 was het aantal starters nog hoger dan het aantal doorstromers, aldus IG&H.

Totale hypotheekomzet en -som
De totale hypotheekomzet over heel 2017 groeide met ongeveer 25 procent van 81 miljard naar 101 miljard euro en bereikte hiermee het hoogste niveau sinds 2007. Ook de gemiddelde hypotheeksom groeide in het laatste kwartaal van 2017, met twee procent naar 294.000 euro, de hoogste gemiddelde hypotheeksom ooit. Daarnaast nam het aantal verstrekte hypotheken in het vierde kwartaal 2017 (ten opzichte van Q3 2017) met 13 procent toe naar 99.000 euro, het hoogste aantal sinds 2008.

“De groei van de hypotheekmarkt is ook in 2017 zeer sterk geweest, waardoor de grens van de 100 miljard euro doorbroken is. Om de groei erin te houden is de instroom van starters echter van cruciaal belang. De afname van het aandeel starters is dan ook zorgelijk”, zegt Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H.

Banken behouden marktaandeel
Het grootste aantal hypotheken werd in het vierde kwartaal van 2017 door de banken verstrekt. Gezamenlijk hadden zij een marktaandeel van 63 procent, een afname van één procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Deze terugval komt ten goede aan de verzekeraars (13 procent) en buitenlandse partijen (2,6 procent). “Deze bescheiden afname kwam vooral door een kleine terugval bij de grootbanken”, zegt Smit. “Toch blijven de drie grootbanken de grootste spelers op de hypotheekmarkt, met een gezamenlijk marktaandeel van 54 procent.”

Bron: IG&H

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES