35% van de Nederlanders wil nooit geld lenen

35% van de Nederlanders wil nooit geld lenen
© Px

Ruim een derde (35%) van de Nederlanders leent om principiële redenen geen geld. Nederlanders zijn terughoudend in het aangaan van leningen. 50% van Nederlanders die nu geen doorlopend krediet of persoonlijke lening overweegt, geeft aan te willen sparen voor het doen van een grote aankoop.

Dit blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van Geldshop, onafhankelijk bemiddelaar en adviseur in consumptief krediet. Binnen het onderzoek, dat werd gehouden in het eerste kwartaal van 2017, werden 711 Nederlanders ondervraagd.

Op het afsluiten van een lening (geen hypotheek) rust bij veel mensen nog een taboe. Daarom heeft Geldshop aan Nederlanders die momenteel een lening afnemen, gevraagd of familieleden of vrienden weten dat zij een doorlopende lening of persoonlijk krediet hebben. Een derde (32%) praat daar gerust vrijuit over, 31% doet dat in het geheel niet en 37% alleen als het ter sprake komt.

Andere uitkomsten uit het onderzoek: bijna één op de acht Nederlanders tussen 25 en 60 jaar oud (12%), staat op dit moment rood. En 48% van de mensen die op dit moment geen gebruik maakt van roodstand, heeft dit in het verleden wél gedaan.

30% van de Nederlanders tussen (25 en 60 jaar oud) is in het bezit van een creditcard. Nederlanders van 35 jaar of ouder (36%) beschikken vaker over een creditcard dan respondenten tussen 25 en 34 jaar (19%). Verder heeft zo’n 4% van de Nederlanders een doorlopend krediet of een persoonlijke lening lopen bij een kredietverstrekker.

Auto voornaamste leendoel
Het gemiddelde leenbedrag bedraagt €10.082. Hoe ouder en hoe hoger het inkomen, hoe hoger het maximaal geleende bedrag. Dit maximaal geleende bedrag is bij mannen (€12.860) gemiddeld hoger dan bij vrouwen (€6.700).

Nederlanders die momenteel een doorlopend krediet of een persoonlijke lening hebben lopen, lenen voornamelijk om een auto te kunnen kopen (40%) of om een restschuld (30%) te kunnen aflossen. Investeringen in de eigen woning volgen daarna als leendoel.

Bron: Geldshop

GEEN REACTIES