13% minder woningen verkocht

Het verwachte herstel op de woningmarkt zet nog niet door. In het 3e kwartaal 2010 werden door NVM-makelaars 21.605 woningen verkocht Vrijstaande woningen wisselden net zo veel van eigenaar als het kwartaal ervoor. Hierbij moet wel worden aangetekend dat het gaat om landelijke cijfers. De regionale verschillen zijn groot.

De prijzen daalden bij alle woningtypen. Appartementen werden gemiddeld voor 176 duizend euro verkocht, 0,2 procent minder dan vorig kwartaal. Vrijstaande woningen gingen voor gemiddeld 380 duizend euro van de hand, een daling van 2,1 procent. De prijs van de duurdere woningtypen daalde dus het hardst, gezien ook de daling van 2 procent bij de twee-onder-éénkapwoningen. De gemiddelde verkoopprijs van 233 duizend euro ligt nog wel flink boven het dieptepunt van de woningmarkt (het eerste kwartaal 2009), toen de prijs niet hoger uitkwam dan 219 duizend euro. Dat is een daling van 13 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010. De prijs van de gemiddeld verkochte woning bedroeg 233 duizend euro, een daling van 1,3 procent.

Hiermee zakken de prijzen, ondanks een opgaande lijn in de eerste helft van dit jaar, weer tot het niveau van 2009. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar (voorlopige) analyse van de woningmarkt over het derde kwartaal van 2010.

Traditiegetrouw ligt het aantal verkopen in het derde kwartaal circa 4,5 procent lager dan in het voorgaande, met name vanwege de vakantieperiode. Met 13 procent minder verkopen is het afgelopen kwartaal echter ronduit slecht. NVM-makelaars waren goed voor 21.605 van de in totaal 28.500 verkochte woningen.

Met name in het goedkopere segment (appartementen, tussenwoningen) werd duidelijk minder verkocht. Appartementen werden 14,9 procent minder verkocht, tussenwoningen 16,5 procent minder.

GEEN REACTIES