“10% van de jonge huizenbezitters wil verhuizen naar huurwoning”

Jonge huizenbezitters (tussen de 18 en 24) liggen in toenemende mate wakker van hun financiële situatie, meldt BNP Paribas Cardif.

Ze maken zich zorgen over de betaalbaarheid van hun hoge woonlasten. Ruim 1 op de 10 jonge huizenbezitters heeft zelfs al een betalingsachterstand op de hypotheek. En een derde is weleens bang om noodgedwongen zijn huis kwijt te raken. Dit blijkt uit onderzoek van BNP Paribas Cardif, het verzekeringsonderdeel van BNP Paribas, onder meer dan 1.000 Nederlandse huizenbezitters.

Overwegingen om te verhuizen

Van de jonge huizenbezitters overweegt 10% om te verhuizen naar een huurhuis. In veel gevallen lopen de woonlasten op tot 40% van het inkomen. Bijna een op de vijf (18%) van de jonge huizenbezitters overweegt te verhuizen, omdat de woonlasten niet meer te betalen zijn.

Financiële educatie

Cees de Jong, algemeen directeur BNP Paribas Cardif: “Een kwart van de jonge huizenbezitters krijgt nu hulp bij de financiën. Meestal van een familielid of kennis. Gezien de zorgen die ze hebben, is dit een groep die ook door de financiële sector meer geholpen moet worden om zaken op orde te krijgen. Niet alleen voor nu, maar ook voor het veiligstellen van hun toekomst.”

Kadaster laat andere uitkomsten zien

Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat starters , in tegenstelling tot het beeld dat zij het moeilijk hebben op de woningmarkt, sinds de crisis bijna één op de twee woningen hebben gekocht. “Starters hebben, in tegenstelling tot doorstromers, hun koopsommen tijdens de crisis redelijk op pijl kunnen houden. De crisis heeft geleid tot een groot aanbod van beter betaalbare woningen. Starters zijn dus relatief ‘meer’ woning gaan kopen”, aldus het Kadaster. “Starters zijn sinds de crisis gemiddeld 5% groter gaan wonen. Twee derde van de starters koopt een tussenwoning of een appartement. Sinds de crisis kopen starters echter minder vaak een appartement en vaker een luxe woningtype.”

GEEN REACTIES