Starters op de koopwoningmarkt

In 2014 betrekt slechts één op de drie starters een woning van een doorstromer. Dit betekent dat twee op de drie starters geen verhuisketen op gang brengen.

Het Kadaster deed onderzoek naar starters op de woningmarkt in de periode 2005 tot en met augustus 2014. Het onderzoek laat zien dat starters van groot belang zijn voor de koopwoningmarkt. Ze kochten bijna de helft van alle verkochte woningen. Daarnaast kopen ze vaker een grotere woning. Ze zorgen echter minder vaak voor doorstroming.

De belangrijkste bevindingen zijn:

Starters zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van de woningtransacties

In tegenstelling tot het beeld dat starters het moeilijk hebben op de woningmarkt, blijkt dat sinds de crisis bijna één op de twee woningen door een starter is gekocht. Daarmee zijn starters van groot belang voor de koopwoningmarkt.

Starters hebben hun koopsommen redelijk op pijl gehouden

Starters hebben, in tegenstelling tot doorstromers, hun koopsommen tijdens de crisis redelijk op pijl kunnen houden. De crisis heeft geleid tot een groot aanbod van beter betaalbare woningen. Starters zijn dus relatief ‘meer’ woning gaan kopen.

Starters zijn groter gaan wonen en kopen minder vaak een appartement

Starters zijn sinds de crisis gemiddeld 5% groter gaan wonen. Twee derde van de starters koopt een tussenwoning of een appartement. Sinds de crisis kopen starters echter minder vaak een appartement en vaker een luxe woningtype.

Starters kopen minder vaak in het stedelijk gebied

De afgelopen jaren vestigen starters zich minder vaak in sterk stedelijke buurten en juist vaker in buurten met een dorps karakter. De helft van de starters vestigt zich al jaren in de Randstad. Ze vertonen geen tekenen van een verhoogde trek naar de stad.

Starters zorgenminder vaak voor doorstroming

Slechts één op de drie starters koopt een woning van een doorstromer. Starters betrekken steeds vaker een woning van een uitstromer, waarmee geen verhuisketen op gang wordt gebracht.

Starters kopen bijna de helft van de nieuwbouwwoningen

In de periode vóór 2008 kochten voornamelijk doorstromers nieuwbouwwoningen. Inmiddels wordt bijna de helft van de nieuwbouwwoningen door een starter gekocht.

Woningvoorraad: we gaan steeds kleiner bouwen

Nieuwbouwwoningen worden de laatste jaren relatief kleiner en daarmee beter betaalbaar voor starters.

Op korte termijn betekent dit dat nieuwbouw niet bijdraagt aan doorstroming op de woningmarkt.

GEEN REACTIES