Geen draagvlak voor vrijmaken levensverzekeringen

Zowel producenten (Verbond) als consumenten (VEH) uiten scherpe kritiek op het kabinetsplan om kapitalen van KEW’s voortijdig vrij te geven.

Het Verbond noemt noemt eventuele plannen om levensverzekeringen vervroegd in te zetten om hypotheken af te lossen ‘ronduit kortzichtig’. In bijna alle gevallen zal dit niet in het belang van de klant zijn, aldus het Verbond. “Tegenover gewin op de korte termijn voor de overheid (minder geld kwijt aan hypotheekrenteaftrek) staat een verlies voor de consument. Die loopt een aanzienlijke opbouw van kapitaal mis (om later mee af te lossen) in zijn kapitaal- of beleggingsverzekering eigen woning. Hij blijft dus met een schuld zitten. Daarnaast loopt de consument na aflossing het voordeel van zijn hypotheekrenteaftrek mis.”

De Vereniging Eigen Huis onderschrijft die kritiek en voegt daar nog een aantal andere nadelen aan toe.

Een ander nadeel is “dat huiseigenaren na gedeeltelijke aflossing relatief hogere lasten betalen over de resterende hypotheek. Geldverstrekkers eisen dan namelijk dat een gedeelte annuïtair wordt afgelost”.
Verder vergt, constateert VEH, dat vroegtijdige afkoop een ingrijpende verandering is, waarvoor deskundig advies noodzakelijk is. “Dat kost de woningbezitter al snel enkele duizenden euro’s extra.

Tussentijdse afkoop van aan een hypotheek gekoppelde spaar- of beleggingspolissen heeft nog een nadeel. Door de afkoop vervalt namelijk ook de overlijdensrisicoverzekering. Het kan lastig zijn om een nieuwe overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, omdat de verzekerde inmiddels ouder is en mogelijk een slechtere gezondheid heeft.”

Als enig voordeel voor polishouders kan VEH bedenken dat afkoop voordelig kan als het rendement op de polis lager is dan de hypotheekrente. “Maar dit voordeel geldt slechts voor een beperkt aantal huiseigenaren.”

Zie ook de Findinet-column Op naar een volgende schuldenberg?

GEEN REACTIES