Theo Krins: Schokkende ontdekking

Sparen mag dan populair zijn, maar het kan in veel gevallen tot een gegarandeerd tekort leiden.

Onlangs sprak ik Jeroen op een feestje. Aangezien ik al jarenlang in de financiële sector werkzaam ben, gaan mijn gesprekken altijd wel even over geldzaken. Ook Jeroen zag zijn kans schoon en begon over zijn lijfrente.

Beleggingsverzekering

Jeroen was niet tevreden over zijn lijfrenteverzekering, aangezien hij na 10 jaar nog altijd minder had opgebouwd dan hij had ingelegd. Hij was er helemaal klaar mee en had besloten te willen gaan banksparen en had zijn adviseur om een passend product gevraagd. Volgens Jeroen had hij destijds nooit bewust gekozen voor beleggen, maar was dat destijds zo gelopen.

Zekerheid

Hij was opgelucht dat de zaak nu was geregeld, maar ik fronste toch even mijn wenkbrauwen. Ik weet namelijk dat Jeroen door regelmatig van baan te veranderen een behoorlijk pensioengat heeft.

Ik besloot hem er mee te confronteren en vroeg hem of hij nu voldoende opbouwt om zijn pensioen gat op te lossen. Jeroen keek me even verwonderd aan en aarzelde.

Vergelijking

Ik legde hem uit dat het (verwachte) verschil op einddatum tussen sparen en beleggen behoorlijk groot kan zijn. Die zekerheid bij sparen is prettig, maar kan ook betekenen dat hij tevens de zekerheid heeft dat hij straks een flink tekort heeft. Het kan zelfs zo zijn dat z’n polis de beste oplossing was, maar die overweging had geen zin meer.

Jeroen schrok hiervan en besefte opeens dat hij in de toekomst ondanks de zekerheid die hij nu heeft, waarschijnlijk nog steeds een financieel probleem heeft.

Ik heb hem geadviseerd om met zijn adviseur nog een keer om tafel te gaan om de situatie door te spreken en alle mogelijkheden nog eens goed op een rijtje te laten zetten.

Sparen of beleggen?

Sparen mag dan populair zijn, maar het kan op termijn tot (forse) financiële problemen leiden, omdat er in veel gevallen een gegarandeerd tekort ontstaat.

Aan de adviseur daarom iedere keer de uitdaging om steeds zowel sparen als beleggen mee te nemen bij de advisering, zodat de klant een afgewogen besluit kan nemen en ook goed de consequenties van zijn keuze overziet.

Theo Krins,

Manager Vermogensadvies bij Legal & General

Dit artikel is verschenen op de blog-site ‘ Over waarde‘ van Legal & General

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER