Gonny Dunnink: Risico vraagt meer dan verzekeren

Het gemak waarmee met risico’s wordt omgegaan komt wellicht ook door de verzekeraars zelf.

In alles wat we doen schuilt een risico. Vaak staan we daar niet eens meer bij stil. Risicobereidheid? Die is er zeker wel! De kansen en mogelijkheden van nu zijn enorm. Je leeft maar één keer, dus waarom neem je het risico niet?

Zelf op de blaren zitten

Een hobby als off piste skiën of golfsurfen geeft ongetwijfeld een kick. Over de (ziekte)kosten die het met zich meebrengt als het toch misgaat is een discussie gaande. Verschillende brancheorganisaties vinden dat dit niet meer alleen op het conto van werkgevers moet komen, maar dat ook de werknemer zelf hierin een rol heeft. Dit in de hoop dat werknemers zelf weer beter op hun risicogedrag gaan letten. Zit daar niet precies de crux als het gaat om risico’s. Hoe groot is de kick nog als je na een ongeluk thuis komt te zitten met een half maandsalaris? Het is in Nederland gewoon te goed geregeld, waardoor we onze eigen verantwoordelijkheid kunnen laten voor wat het is!

Risicobeheersing

Zonder risico geen groei, maar er mag wel iets tegenover staan. Risicobeheersing. Door beveiligingsmaatregelen te treffen, zorgvuldig met je spullen om te gaan, uit te kijken bij het oversteken, kortom door je in te zetten voor het verkleinen van risico’s. En uiteraard is er, afhankelijk van de grootte van het risico, een verzekering voor als het toch écht mis gaat.

Het gemak waarmee met risico’s wordt omgegaan komt wellicht ook door de verzekeraars zelf. Ieder risico is tegenwoordig makkelijk te verzekeren, of het nu gaat om een bui op je geplande feestje, je telefoon die vanuit je borstzak in het toilet rolt of de scheur in je jas na een stoeipartij. Een premieberekening is zo gemaakt en ‘weg’ is je risico. Even declareren en je kunt weer vrolijk verder.

Boeiende discussies

Met het risico voor een levensverzekering ligt dit wellicht toch wat genuanceerder.

De premie voor een overlijdensrisicoverzekering is gebaseerd op de kans van overlijden. ‘Slechts’ op één moment kan deze kans worden ingeschat: bij aanvang van de verzekering.

Op basis van de ontvangen informatie wordt de aspirant-verzekerde beoordeeld of deze past binnen de reguliere sterftekansen. De gezondheidssituatie kan aanleiding zijn voor een premie-opslag.

En ook een risicovolle hobby kan reden zijn voor een hogere premie (of uitsluiting). Uiteraard levert dit regelmatig boeiende discussies op. Bij een ritje naar de supermarkt loop je toch meer risico dan bij een vliegtocht van een gebrevetteerd piloot die in het weekend graag in zijn Cessna stapt? Over de kansberekening van het risico zal geen discussie zijn. Alleen is het ritje naar de supermarkt opgenomen in de standaard sterfte en dus in de standaard prijs. Het vliegrisico voor hobbyvliegers is geen standaard risico en vraagt daarom een aparte beoordeling en soms een hogere premie.

Als het erop aan komt

Natuurlijk vertrouwen we erop dat verzekerden goed voor zichzelf zullen zorgen. Dat de praktijk weerbarstiger is, ervaren we regelmatig bij de afwikkeling van overlijdensclaims. En toch, na ontvangst van alle stukken, zorgen we er ook dan voor dat het verzekerd kapitaal zo snel mogelijk wordt uitgekeerd aan de nabestaanden.

Moeilijke beslissingen moeten worden genomen als de verzekering niet tot uitkering kan komen, omdat de overlijdensoorzaak niet is gedekt of belangrijke informatie bij aanvang van de verzekering niet is vermeld. Geen eenvoudige beslissingen en zeker geen eenvoudige boodschap om aan de nabestaanden en hun adviseur over te brengen.

Maar ja, dat is één van de risico’s van werken bij een levensverzekeraar.

Gonny Dunnink,

Hoofd Customer Services

Legal & General Nederland

Dit artikel is verschenen op de blog-site ‘ Over waarde‘ van Legal & General

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER