Kunnen we weer wereldkampioen worden?

Ook voor pensioenstelsel geldt: alleen het sterkste collectief kan wereldkampioen worden.

Louis van Gaal heeft laatst aangegeven dat hij niet verwacht dat we volgend jaar wereldkampioen worden. Weer niet. We waren dat wel heel lang op het gebied van pensioen. Inmiddels niet meer.

De Denen hebben ons verdrongen van de eerste plaats.

Nieuw Pensioenstelsel

En dat wordt opgemerkt!

Nadat ik in een eerdere blog al memoreerde aan het feit dat het Verbond van Verzekeraars de verplichte winkelnering van veel pensioendeelnemers bij Pensioenfondsen aan de kaak stelt, is het nu de beurt aan de jongeren. De jongerenorganisaties van de JOVD, de jonge Socialisten en de jonge Democraten hebben een 10 puntenplan geïntroduceerd om tot een nieuw pensioenstelstel te komen (www.nieuwpensioenstelsel.nl).

Algemene spaarplicht

Slim aan het plan is de algemene spaarplicht voor elke belastingplichtige. In mijn blog “Zekerheid is een illusie” gaf ik aan dat ik denk dat mensen niet in staat zijn ver vooruit te kijken. Daardoor zullen we niet geneigd zijn te sparen voor iets dat 40 jaar in de toekomst ligt. Ook kunnen de meeste mensen niet goed overzien wat je voor je pensionering nodig hebt.

Weer een overgangsregime?

Punt 10 vind ik minder gelukkig. Er moet een goede overgangsregeling komen voor bestaande deelnemers. Weer een overgangsregime. Precies dat is één van de redenen dat pensioen complex en dus lastig uitvoerbaar is. De complete wetgeving over Pensioen beslaat inmiddels meer dan 1000 pagina’s. Dit bijhouden en uitvoeren is kostbaar. Als dit nieuwe pensioenstelsel erbij komt is het de vraag of het goedkoper wordt. Laat staan eenvoudiger. En gaan er weer decennia overheen voordat het daadwerkelijk voordelen oplevert.

De vraag is of een overgangsregime noodzakelijk is. De middelloonregelingen van Pensioenfondsen blijken immers ook geen zekerheid te geven voor werknemers nu het korten geen taboe meer is. De verantwoordelijkheid is hiermee al (gedeeltelijk) van de werkgever naar de werknemer verschoven. Bij verzekeraars moet de werkgever bij contractverlenging nu fors bijbetalen om de garantie in de middelloonregeling in stand te houden. Aan de voorkant leek er zekerheid te zijn, aan de achterkant werd er belegd. Net als bij beschikbare premie. Beter is het om te kijken wat er aan premie is ingelegd en door wie en dit zo eerlijk als mogelijk te verdelen. Ik weet natuurlijk ook wel dat de politieke werkelijkheid anders zal zijn.

We zijn al op weg!

Zoals vaak loopt de politiek achter de markt aan. Deze is namelijk al aan het verschuiven van middelloonregelingen naar beschikbare premie. En bij Pensioenfondsen ga je die verschuiving straks ook zien binnen het nieuwe Pensioenakkoord. Ook zijn de kosten binnen de beschikbare premieregelingen veel duidelijker inzichtelijk geworden door de netto staffels. Daarnaast is het afbouwen van risico naarmate de pensioendatum dichterbij komt ook niets nieuws. Een verschil is nog de individuele keuzevrijheid voor een aanbieder. Nu regelt de werkgever dat nog. Vraag is of het verstandig is dit te veranderen. Elke werknemer zal een adviseur in de arm moeten nemen wat op zich ook kostbaar is. Er is namelijk geen werknemer die op zaterdagochtend wakker wordt om zelf op internet te kijken wat voor hem/haar en de nabestaanden de beste pensioenregeling is. Probeer maar is een keuze te maken uit prijs, service, vermogensbeheer, dekkingen en voorwaarden. Dat is zelfs voor u als deskundige een hele klus.

Hoe dan ook! Advies blijft in elk stelsel noodzakelijk. Belangrijk is dat u meedenkt over hoe het ideale pensioenstelsel eruit ziet. Of zijn we al op weg en is alleen tijd benodigd? Het beste is om dat met elkaar te doen. Want alleen het sterkste collectief kan wereldkampioen worden!

Maurik de Groot,

Manager Pensioen bij Legal & General

Dit artikel is verschenen op de blog-site ‘ Over waarde‘ van Legal & General

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER