Maurik de Groot: Zekerheid is een illusie

De enige zekerheid die bestaat is welke kosten je betaalt en de voorwaarden van het pensioencontract.

Het Goede Doel zong het over vriendschap maar had het beter kunnen doen over garanties. Garantie en de daarbij behorende zekerheid is een illusie. Het bestaat niet en het heeft nooit bestaan. Iedereen wil het hebben, dat is het streven, maar het kan niet.

Vroeger was alles beter

Vorige eeuw hadden de meeste werknemers nog eindloon, kunt u het zich nog voorstellen? Vanzelfsprekend bleek dit voor veel sectoren en werkgevers niet betaalbaar en gingen we over naar Middelloon. Met indexatie wel te verstaan. Na het instorten van de aandelenmarkten in 2001 en 2008 bleek dat die garantie op niets anders dan beleggingen waren gebaseerd, anders konden die garanties nooit worden gehaald. Er is dus een aantal decennia door mensen geprofiteerd van deze misvatting. Voor sommige generaties was het vroeger dus inderdaad “beter”. Voor de meesten leek het beter.

Nu dat door pensioenfondsen transparant wordt gemaakt heet dat in de volksmond ineens casinopensioen. Volkomen onzin dus. Daarop sneuvelde de indexatie. Wat is zo zeker aan een Middelloon zonder indexatie? Niets en dus lijkt de toekomst nu te zijn aan Beschikbare Premie.

Garantie binnen beschikbare premie

Maar ook binnen Beschikbare Premie worden garanties aangeboden. Door de huidige marktrente is deze inmiddels al geruime tijd lager dan de 4% rekenrente. U snapt dat dit geen toekomstbestendig pensioen gaat opleveren, maar de werkgevers en de werknemers doorzien dat vaak niet. Die willen zekerheid en krijgen daar juist een fors risico voor terug. De garanties zitten niet ver boven de grens dat je je geld maar weer in een oude sok stopt.

Durft u

Mijn visie is dat de enige zekerheid die bestaat is welke kosten je betaalt en de voorwaarden van het pensioencontract. De kwaliteit die je daarvoor terugkrijgt kun je inschatten op basis van wat je nu weet. Of het nu gaat om de service of om de prestaties van de beleggingsfondsen. Met deze kennis adviseer je werkgevers en werknemers. Op het hier en nu hebben we grip, op de toekomst niet.

Maurik de Groot,

Manager Pensioen bij Legal & General

Dit artikel is verschenen op de blog-site ‘ Over waarde‘ van Legal & General

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER