Vrijstaande woningen winnen aan populariteit

In het eerste kwartaal van 2024 zijn 10 procent meer vrijstaande woningen verkocht dan een jaar eerder in het eerste kwartaal van 2023. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Gemiddelde verkoopprijs vrijstaande woning stijgt

Volgens de onderzoekers maken vrijstaande woningen 14 procent uit van alle woningverkopen in het eerste kwartaal 2024. Het valt de onderzoekers daarbij op dat meer vrijstaande woningen die al lang te koop stonden een nieuwe eigenaar vonden in die periode. Verder zochten ze uit dat in het betreffende kwartaal de gemiddelde verkoopprijs van een vrijstaande woning 628.000 euro was; dat is 8 procent hoger dan een jaar geleden.

Gemiddelde verkooptijd vrijstaande woning blijft hoog

De gemiddelde verkooptijd van een vrijstaande woning namen de onderzoekers ook onder de loep: die is met 66 dagen bijna het dubbele van de gemiddelde verkooptijd van 34 dagen van alle verkochte woningen in het eerste kwartaal 2024. Dit komt volgens de onderzoekers, omdat vrijstaande woningen een andere verkoopdynamiek kennen – de verkoop van dit type woning zou traditioneel een stuk langzamer gaan.

Bron: NVM

GEEN REACTIES