Meer leningen voor aanschaf auto’s en verbouwingen

Op geld lenen rust nog steeds taboe
© Px

Nederlanders leenden in de eerste helft van 2023 vaker geld voor een auto of de verbouwing van hun woning. Zo zou 35,8 procent van de nieuwe aangevraagde leningen zijn bedoeld voor een auto en ruim 16 procent voor een verbouwing. Dit blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Het aantal leningen voor geld en verbouwingen is een behoorlijke stijging ten opzichte van 2022. In dat jaar leende 28 procent geld voor een auto en 14,7 procent voor een verbouwing. De cijfers van de vergelijkingssite laten tevens zien dat consumenten in de eerste zes maanden van 2023 hogere bedragen leenden voor een auto dan in 2022. Het gemiddelde leenbedrag voor een auto was in de eerst helft van 2023 14.432 euro. Vorig jaar was dit 13.414 euro. Een stijging van ruim 1.000 euro. De onderzoekers verklaren deze stijging doordat de prijzen van auto’s in 2023 flink zijn gestegen.

Dat er relatief vaak wordt geleend voor een verbouwing komt volgens de onderzoekers omdat de huizenprijzen nog steeds relatief hoog zijn. Hierdoor zouden mensen er vaker voor kiezen hun bestaande woning te verbouwen in plaats van te verhuizen. Bovendien is het soms voordeliger een verbouwing te financieren met een persoonlijke lening dan door je hypotheek te verhogen, aldus de onderzoekers. Uit eerder onderzoek van de vergelijkingssite zou blijken dat door voor leenbedragen tot 23.000 euro een persoonlijke lening voordeliger is dan het verhogen van de hypotheek.

Uit het onderzoek blijkt ook dat consumenten in de eerste helft van 2023 meer geld leenden voor een verbouwing, gemiddeld 18.164 euro. In 2022 leenden consumenten gemiddeld 17.193 euro voor de verbouwing van een woning, een stijging van bijna 1.000 euro. Volgens de onderzoekers is dit een gevolg van de gestegen verbouwingskosten, aangezien bouwmaterialen en arbeidskrachten in 2023 flink zijn gestegen.

Bron: Geld.nl

GEEN REACTIES