Veel zorgen over inbraken en internetcriminaliteit

Aantal inbraken stijgt weer
© Pixabay

Nederlanders voelen zich in toenemende mate minder veilig in hun eigen huis en buurt. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van verzekeraar Interpolis. Het blijkt dat minder mensen hun huis met een gerust gevoel achterlaten als ze weggaan. Het aantal mensen dat zich zorgen maakt over de inbraken in hun woning neemt eveneens toe. Dit geldt voor ruim een derde van de Nederlanders.

Uit het onderzoek komt eveneens naar voren dat het aantal mensen dat zich verbonden voelt met de mensen in hun buurt afneemt. Een op de vijf Nederlanders geeft aan deze verbondenheid niet te ervaren. De onderzoekers laten weten dat sociale controle en sociaal contact tussen de buren belangrijke factoren zijn die bijdragen aan het gevoel van veiligheid in de buurt en adviseert mensen die zich zorgen maken goed contact te onderhouden met hun buren. Bijvoorbeeld door te laten weten wanneer ze op vakantie zijn, zodat de buren iets kunnen doen zodra ze een verdachte situatie zien rondom het huis. Een andere mogelijkheid om het gevoel van veiligheid te verhogen is het aanbrengen van een alarmsysteem of extra verlichting.

Naast inbraken maakt het onderzoek duidelijk dat twee op de vijf mensen internetcriminaliteit zorgwekkend vinden, zoals identiteitsfraude en scammen .Volgens de onderzoekers bieden het gebruik van sterke wachtwoorden, het uitvoeren van software-updates en het gebruiken van tweestapsverificatie daarvoor een betere bescherming.

Bron: Interpolis

GEEN REACTIES