Uitvaarttrend: vier het leven van de overledene

Uitvaartwensen zijn veranderd door corona

De uitvaartwensen van Nederlanders krijgen een steeds persoonlijker karakter. De traditionele uitvaart maakt plaats voor een uniek afscheid dat de persoonlijkheid en het leven van de overledene weerspiegelt. De nadruk komt daarbij meer te liggen op het vieren van het leven en het herdenken van de overledene op een manier die hun unieke persoonlijkheid en bijdragen benadrukt. Dit blijkt uit een analyse van de uitvaartexperts van Uitvaartland.

Verder verwachten de experts van de uitvaartonderneming de volgende trends in 2024:

Uitvaart zelf regelen

De gemiddelde kosten voor een uitvaart zijn 7.500 euro. Veel mensen kunnen of willen dat niet betalen voor een begrafenis. Door het meer zelf te regelen en gebruik te maken van online tools zijn duizenden euro’s te besparen.

Duurzame rouwboeketten

Steeds meer mensen kiezen voor het huren van duurzame rouwstukken, omdat traditionele rouwboeketten prijzig zijn en maar kort meegaan.

Grafkist wrappen

Nabestaanden kiezen een print of foto uit een database van meer dan 1 miljoen afbeeldingen waarmee binnen een paar uur de kist wordt ‘gewrapt’ en een compleet ander uiterlijk krijgt.

Kist beschilderen

Nabestaanden beschilderen samen met hun kinderen of kleinkinderen de kist met mooie kleuren en vormen of liefdevolle teksten.

Bijzonder rouwvervoer

Minder gebruik van de standaard zwarte en grijze rouwauto’s en meer gebruik van rouwkoetsen, rouwbakfietsen, rouwbussen, rouwmotors, rouwcaravans en rouwboten. Daarnaast vaker de inzet van elektrische rouwauto’s.

Uitvaartmuziek

Waar voorheen klassieke nummers werden grijsgedraaid en veel uitvaarten muzikaal gezien op elkaar leken, wordt bij hedendaagse uitvaarten vaak uit een ander vaatje getapt. Onder het genot van borrel en bitterballen – in plaats van koffie en cake – maken Andrea Bocelli en Mieke Telkamp in toenemende mate plaats voor hardcode, reggaeton, rap en techno en gaan soms zelfs de voetjes van de vloer.

Bron: Uitvaartland.nl

GEEN REACTIES