Telegraaf: onze pensioenen verdampen

Telegraaf: onze pensioenen verdampen
© Pixabay

Het is hoog tijd voor pensioenadviseurs om mensen voor te bereiden op het korten van hun oude dag, meldt de Telegraaf. Want het pensioenstelsel zakt langzaamaan door zijn financiële hoeven. De krant deed een rondgang langs alle pensioenfondsen en maakte de waardedaling, waar miljoenen mensen mee te maken krijgen, concreet. Bij sommige fondsen is een pensioen de afgelopen tien jaar al een kwart minder waard geworden. En na het rampzalige financiële einde van 2018 komen kortingen dichterbij dan ooit.

Klappen pensioenakkoord
Het lichte herstel van de pensioenfondsen in de eerste helft van 2018 was eind van het jaar weer vervlogen. Het klappen van het pensioenakkoord deed ook de hoop vervliegen dat kortingen voorlopig zouden worden uitgesteld.

De krant geeft enkele behapbare voorbeelden. Voor een loodgieter die bij het metaalfonds PMT is aangesloten, is de boodschappenkar van 100 euro uit 2008 inmiddels in prijs gestegen tot ruim 118 euro. Maar zijn 100 euro pensioen van toen is door kortingen nu nog maar iets meer dan 93 euro waard. De koopkracht van deze loodgieter is met een kwart gedaald.

Andere voorbeelden: Voor een verpleegster, aangesloten bij pensioenfonds PFZW, is de waarde van het pensioenfonds met 16,8% gedaald. Voor een leraar, aangesloten bij het ABP is dat -18,2% en voor een lasser, aangesloten bij PME, is dat -24%. Van de vijf grote fondsen zit alleen bpfBouw buiten de gevarenzone, aldus de Telegraaf.

‘Als je nu nog aan het opbouwen bent, ben je hartstikke de klos’, aldus de krant. Probleem is dat jonge mensen zich nog onvoldoende bewust zijn van de problemen. Er is dus werk aan de winkel.

GEEN REACTIES