Ralph Hamers stapt op bij ING

Ralph Hamers stapt op bij ING
© Marieke van der Velden

ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers vertrekt eind juni bij ING. Dit maakte de bank gisteravond laat bekend. Hij treedt per 1 september in dienst bij het Zwitserse UBS, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Daar wordt hij per 1 november Group Chief Executive Officer. Hamers volgt Sergio Ermotti op, die CEO bij UBS was sinds 2011.

Hamers maakt zijn bestuurstermijn bij ING niet af, de plannen waren dat hij CEO zou blijven tot 2021. Hij werkte 29 jaar voor ING en was CEO sinds 2013, na eerdere managementfuncties waaronder country manager in Roemenië en België. Onder Hamers’ leiding werd de bank geherstuctureerd na de crisis en werd de staatssteun die de bank in 2008 overeind had gehouden, terugbetaald. Ook stak Hamers veel energie in digitalisering.

Maar de topman zal vooral herinnerd worden door de witwasaffaire, die in 2018 leidde tot de megaschikking van €775 miljoen met het OM, en zijn salarisrel eerder dat jaar. De plannen om Hamers 50% meer salaris te geven, in totaal 3 miljoen euro, moest de bank uiteindelijk intrekken. Het leidde tot veel vragen in hoeverre de top van de bank voeling had met de buitenwereld, ook al omdat het witwas-onderzoek toen al geruime tijd liep.

Hamers zal bij UBS in elk geval fors meer gaan verdienen. Ermotti ontving in 2018 zo’n 13,8 miljoen Zwitserse francs in 2018, een kleine 13 miljoen euro, meldt de Financial Times, die het nieuws over Hamers gisteravond als eerste naar buiten bracht. Ook Ermotti stapt overigens voortijdig op, na tegenvallende resultaten van UBS in 2019.

Woensdagavond was plots de beurskoers van ING gedaald, nadat de bank om onduidelijke redenen een risicovolle dollarlening was afgeblazen. Beursanalisten braken zich het hoofd over een nogal cryptische verklaring van de bank dat er ‘nieuwe informatie is gekomen, die moet worden bestudeerd’. Volgens de FT blies de bank de lening af nadat Hamers zijn vertrek intern bekend had gemaakt. Uiteindelijk verscheen het persbericht met het nieuws vlak voor middernacht.

GEEN REACTIES