OOK ROTTE APPELS VALLEN NIET VER VAN DE STAM

Interne memo voor redactie Findinet

1975-1991
De Nederlandsche Middenstands Bank stond bij mij bekend als een onbetrouwbare partij.
De NMB Assurantiemakelaardij had indertijd een volmacht van Lloyd’s of London en die volmacht hadden wij ook.
Wij bemerkten keer op keer dat deze makelaar het niet zo nauw nam met de waarheid.
Er werden dagelijks verzekeringen afgesloten die door het verzwijgen van de juiste informatie, tegen veel te lage premie werden afgesloten. Hier was sprake van structureel bedrog.

Wij hebben dit indertijd ook gemeld aan onze Lloyd’s Broker die ook de NMB als klant had.

In 1991 komt de aap uit de mouw
Jaren later kwamen verzekeraars zelf tot de ontdekking dat de NMB hen jaren achtereen structureel een poot had uitgedraaid. Lloyd’s Underwriters kwamen tot de ontdekking dat de resultaten van de NMB Makelaardij structureel verlieslatend waren.

Vervolgens is de Lloyd’s Broker verantwoordelijk gesteld voor het feit dat hij
mijn bevindingen niet met hen had gedeeld. Met als gevolg dat deze fraude
vele jaren langer heeft kunnen duren dan strikt noodzakelijk.

Dit heeft geleid tot verwijdering van deze Lloyd’s Broker uit de markt.
Deze kwestie heeft deze man dus zijn carrière gekost.
Naar mijn overtuiging is de NMB als geheel een bron van verwerpelijk gedrag.
Onbetrouwbaar tot op de botten.
En zoals altijd : dode vis rot het eerst aan de kop.

Ik kan mij nog goed herinneren dat wij in december 1990 ten tijde van de wissel naar een andere makelaar in London waren terwijl CNN verslag deed over de Golfoorlog.

Verzekeraar fuseert met bank
Ralph Hamers ging in 1989 aan de slag voor de toenmalige Amrobank.
In 1991 stapte hij echter over naar NMB Postbank die in 1992 zou fuseren met verzekeraar Nationale-Nederlanden.

Hieruit is de ING Groep ontstaan.
Hier begon hij onder andere met vliegtuigfinanciering, later kwam hij in de filmindustrie terecht.

Wondere wereld van de filmfinanciering
Voor de filmfinanciering kreeg hij te maken met alle grote film bedrijven zoals Disney, Warner Brothers en Paramount.

Filmfinanciering
In dezelfde periode ging de Banque Credit Lyonnais/Slavenburg’s Bank bijna ten onder als gevolg van de financiering van de filmindustrie.

Toen Hamers 33 werd hij naar Boekarest gestuurd om ING Roemenië te leiden.
Zijn voorganger was naar een andere bank vertrokken en de managers die eronder zaten wilden mee. Vervolgens heeft Hamers ING Roemenië in drie jaar tijd uit weten te bouwen van 150 naar 450 medewerkers. Vanaf dat moment ging het nog sneller met Hamers.

In 2002 werd hij lid van de directie van ING Bank Nederland, drie jaar later werd hij CEO. Vervolgens werd hij in 2007 hoofd van het internationale kantorennet van commercial banking. Drie jaar later kreeg hij een vergelijkbare functie bij de internationale consumentenbank van ING.

In 2011 werd hij CEO in België en Luxemburg, waar ING beschikt over een groot kantorennet met 12.000 werknemers.

Op 1 oktober 2013 werd hij benoemd tot CEO van de ING Group en voorzitter van de Raad van Bestuur van de ING.

In 2018 moet ING boeten voor falend toezicht
Het is en blijft veel geld, de boete van 775 miljoen euro. In drie maanden tijd verdient ING ruim 1,5 miljard euro, maar daar gaat de megaboete van af en dan rest er een winst van 776 miljoen, een halvering. De boete of schikking voor falend toezicht op fraude en witwassen hakt erin bij ING. “De pijn zit in het bedrag, in het bericht, en wordt gevoeld binnen ING, bij klanten en we nemen dat heel serieus”, zegt ING-topman Ralph Hamers in het NOS Radio 1 Journaal.
Hamers gaat nogmaals door het stof. “We zijn over een langere periode tekort geschoten in de plicht die we hebben om financieel-economische criminaliteit te voorkomen. Dat zijn ernstige zaken, daar moet je mee aan de slag, dat is onacceptabel.”

De halvering van de kwartaalwinst staat lelijk, min 44 procent, maar uiteindelijk kost het de bank ‘maar’ een achtste van de jaarwinst. Eigenlijk niet meer dan een rimpeling in de winstvijver, een tegenvaller zoals je ook een meevaller kunt hebben. Een boete is zonde van het geld, net zoiets als een verkeersboete omdat je geflitst bent, maar veel impact op de bank heeft het niet.

Minder
“Je maakt minder winst, en dan heb je minder kapitaalopbouw en dan kun je iets minder groeien, uitlenen of investeren in de toekomst dan je wellicht had gekund, zegt Hamers. “Maar dat is voor ons eigenlijk geen issue, want we voldoen makkelijk aan alle kapitaaleisen die op dit moment gelden.”

De mindere winst is ook voor beleggers geen ramp. De hogere inkomsten en lagere kosten zijn belangrijker omdat die de goede gang van zaken weergeven, terwijl de boete eenmalig is en achter ons ligt. Het aandeel ING is met 5 procent de grootste stijger in de AEX.

De bank gaat wel na de boete aan de slag om zijn leven te beteren en herhaling te voorkomen. Van hoog tot laag gaan de bankiers op cursus, trainingen en workshops over onder meer integriteitsdilemma’s, gedragsrisico’s en leiderschapscommunicatie. “Het door en door kennen van je klanten hoort bij het zijn van bankier, net als het beslissen over bijvoorbeeld kredietrisico’s, en om dat in het dna te krijgen heb je trainingsprogramma’s nodig.”

Bankiers-dna
Hamers onderkent dat hij ook moet sleutelen aan zijn bankiers-dna. “Ik geef leiding aan het herstelprogramma zodat alle dossiers op orde zijn. Dat gaat over de manier waarop we omgaan met verdachte transacties. Er moeten structurele verbeteringen komen in de organisatie, in het bestuur, het toezicht en de skills van onze medewerkers. Dat hoort bij iedereen en ik ben de eerste die dat gedrag moet vertonen.”

Het veranderingsprogramma zal langere tijd in beslag zal nemen, want het zit niet zomaar in het dna met een cursus hier en een workshop daar, denkt Hamers.

GEEN REACTIES