Noodweer veroorzaakt forse schade in Limburg

Noodweer veroorzaakt forse schade in Limburg
© Jan Mallander, Pixabay

Tot afgelopen vrijdagmiddag had verzekeraar Interpolis al een kleine 900 schademeldingen ontvangen door het noodweer van afgelopen week. Het gaat vooral om meldingen van particulieren uit de regio Limburg, Gelderland en Brabant.

Afgebroken takken, omgewaaide schuttingen, weggewaaide dakpannen en tuinmeubelen, ondergelopen kelders, somt een woordvoerder van Interpolis op. “Het vervelende is dat het noodweer twee dagen aanhield. Dus als er donderdag door de wind iets was losgeraakt, kan daardoor vrijdag waterschade zijn ontstaan.” De woordvoerder verwacht dat het aantal schademeldingen vandaag en morgen verder oploopt.

Limburg kreeg vrijdagmiddag te maken met stevige onweersbuien met windstoten tot 100 kilometer per uur. Een windhoos richtte in een half uur tijd een spoor van vernielingen aan in de voormalige westelijke mijnstreek, meldt Weeronline. “Volgens het KNMI ontstaat zo’n valwind als een enorme hoeveelheid koude lucht uit een intensieve buienwolk omlaag stort. Als gevolg daarvan vielen bomen om, gedeeltelijk op daken van huizen. Ook viel een schoorsteen op een auto, en lagen wegen vol pannen, takken en bakstenen.”

De meeste schade is in in Beek, Spaubeek en Sittard-Geleen, meldt de veiligheidsregio Zuid-Limburg. In Beek staat een huis op instorten doordat het dak ervan af is gewaaid. Daarnaast was er schade door kapotte daken, ramen en omgevallen bomen, en enkele kleine verkeersongevallen.

GEEN REACTIES