Nederlanders gebruiken vooral spaargeld voor verduurzaming tuin

regen tuin verduurzamen
© Pixabay

Om inwoners te stimuleren hun tuin groener te maken, bieden veel gemeenten subsidies aan. Toch maakt slechts 21 procent van de mensen die hun tuin verduurzaamt gebruik van deze subsidies. Het overgrote deel gebruikt hiervoor spaargeld, mogelijk omdat zij niet op de hoogte zijn van deze subsidies. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer onder 883 huiseigenaren.

Het onderzoek laat zien dat een kwart van de woningeigenaren (24 procent) tot nu toe de tuin heeft verduurzaamd. Verduurzamen van de tuin is volgens de onderzoekers broodnodig, omdat er de laatste jaren steeds meer regent valt in Nederland. Zo zouden er meer zware buien zijn, waarbij per uur minstens 7,5 millimeter regen valt. In tuinen met veel tegels en weinig beplanting kan dit water slecht wegvloeien waardoor mogelijk wateroverlast ontstaat, aldus de onderzoekers.

Tussen 2007 en 2022 hebben deze regenbuien geleid tot veel schade, in totaal voor bijna 900 miljoen euro, zo laten de onderzoekers voorts weten. Vooral in de maanden mei tot en met augustus was de schade het grootst en zorgde zodoende voor bijna 68 procent van de totale schade. Tegelijk heeft Nederland vaker te kampen met droge periodes, wat weer grote gevolgen heeft voor natuur en biodiversiteit.

Verder zocht de verzekeraar uit dat in 182 van de 342 gemeenten woningeigenaren subsidie kunnen aanvragen voor het verduurzamen van hun tuin. Wel zouden er grote verschillen zijn tussen de gemeenten. Zo krijg je in de ene gemeente alleen subsidie voor het afkoppelen van de regenpijp, terwijl andere gemeenten ook geld bieden voor het verwijderen van stenen of het aanleggen van een regentuin.

Naast gemeenten zouden volgens de onderzoekers ook sommige provincies en waterschappen – zoals Aa en Maas in Noord-Brabant en Rivierenland in Gelderland – subsidies geven voor verduurzaming van tuinen. De grootste kans op subsidie hebben inwoners van de provincie Flevoland. Doordat daar de provincie de subsidie aanbiedt, is het mogelijk in alle gemeenten een subsidie aan te vragen voor verduurzaming van de tuin. Ook in Gelderland (84,3 procent) en Utrecht (73,1 procent) is op veel plekken provinciaal geld beschikbaar. In de provincie Noord-Holland hebben huiseigenaren daarentegen de minste kans (9,1 procent) op een dergelijke subsidie.

Bron: Centraal Beheer

GEEN REACTIES