Met cash betalen neemt verder af in Europa

© Maria_Domnina, Pixabay
Digitale betalingen zijn in het eurogebied in opmars, maar met cash betalen is in 2024 nog steeds het populairste betaalmiddel aan de kassa. Dit blijkt uit een grootschalig, tweejaarlijks onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) naar het betaalgedrag in het eurogebied.
Met cash betalen doet meer dan helft
De onderzoekers lichten toe dat in 2024 meer dan de helft (52 procent) van alle betalingen in het eurogebied contant werd afgerekend. Zo is met cash betalen het meest populaire betaalmiddel in veertien van de twintig eurolanden. In Slovenië, Malta, Oostenrijk en Italië rekent men nog meer dan 60 procent van alle betalingen contant af.
In Nederland is met cash betalen het minste favoriet
In Nederland is met cash betalen met ongeveer een op de vijf (22 procent) aanmerkelijk het minste favoriet van alle eurolanden, zo vervolgen de onderzoekers. Gevolgd door Finland (27 procent). Onze buurlanden België (39 procent) en Duitsland (53 procent) maken deel uit van een brede middenmoot. Van de andere grote landen is met cash betalen in Frankrijk (43 procent) minder in trek dan in Spanje (57 procent) en Italië (61 procent).
Elektronische betaalmogelijkheden
In plaats van met cash betalen maken Nederlanders aan de kassa namelijk het meest gebruik van elektronische betaalmogelijkheden, zo verduidelijken de onderzoekers. Waaronder een op de vijf betalingen via de telefoon. Dat is twee keer zo veel als in Finland en Ierland (10 procent), de twee andere landen van de top drie betalers met mobiele telefoon.
Gebruik contant geld daalt
Uit het vorige onderzoek van de ECB (2022) bleek dat nog 59 procent van de betalingen in de eurolanden contant aan de kassa werd afgerekend, aldus de onderzoekers. Het gebruik van contant geld is dus met 7 procentpunt gedaald in de afgelopen twee jaar. In Nederland bleef de ontwikkeling stabiel.
In winkels met cash betalen
Uit het onderzoek van de ECB blijkt verder dat een ruime meerderheid van de ondervraagden uit alle eurolanden (62 procent) het belangrijk vindt dat winkeliers contant geld accepteren. Van die groep vindt de helft het zelfs ‘zeer belangrijk’. Dat geldt zelfs in landen als België, Luxemburg en Finland, waar consumenten voor het merendeel van de aankopen aan de kassa andere betaalmogelijkheden gebruiken.
In Nederland minder zorgen over privacy
Nederlanders hechten minder aan acceptatie van contant geld in winkels: 45 procent heeft tijdens het onderzoek aangegeven dit belangrijk of zeer belangrijk te vinden. Ook maakt het onderzoek duidelijk dat Nederlanders zich het minst zorgen maken over privacy bij digitale betalingen (32 procent). Dit zijn betalingen met de pinpas of mobiele telefoon.
Privacy in andere eurolanden belangrijker
In andere eurolanden is de bezorgdheid over privacy bij digitale betalingen groter dan in Nederland, zo laten de onderzoekers tot slot weten. Dit zou gelden voor drie op de vijf inwoners van eurolanden.
Bronnen: DNB en ECB
Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée