Mannen twee keer zo vaak betrokken bij verkeersincidenten

Independer wil met nieuwe autoverzekering klant meer keuze bieden
© bobtheskater, Pixabay

Mannelijke automobilisten zien zichzelf vaker als goede, veilige en ervaren bestuurders dan vrouwen. Aan de andere kant zijn mannen vaker betrokken bij verkeersongevallen en onveilige situaties. Vrouwen maken daarentegen vaker betere en veiligere keuzes in het verkeer. Opvallend daarbij is dat mannen verwachten dat anderen hen als een goede bestuurder zien en voelen zij zich minder snel onzeker als ze worden aangesproken op hun rijstijl. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van verzekeraar Interpolis.

Hoewel bekend is dat mannen vaker betrokken zijn bij ernstige verkeersongevallen, onthult het onderzoek interessante nuances. Zo geven mannen aan twee keer zo vaak betrokken te zijn geweest bij incidenten vergeleken met vrouwen, zoals bij het veroorzaken van een frontale botsing, een aanrijding omdat ze geen voorrang verlenen, het achterop rijden van een auto en het verliezen van controle over het stuur. Ook geven mannen vaker aan dat zij een bijna-aanrijding hebben veroorzaakt doordat ze waren afgeleid. Tijdens het onderzoek heeft 3 procent van de mannen aangegeven dat dit drie keer of vaker is gebeurd in de afgelopen drie jaar. Bovendien heeft 61 procent van de mannen te kennen gegeven vaker harder te rijden dan de maximumsnelheid, versus 52 procent van de vrouwen.

De onderzoeksresultaten tonen verder aan dat vrouwen over het algemeen bewuster rijgedrag vertonen. Ze maken veiligere keuzes en hebben een betere voorbereiding. Van de vrouwelijke bestuurders past 62 procent het volume van de autoradio aan of zetten deze uit als ze de weg zoeken, en 42 procent doet dit wanneer ze moeten inparkeren. Wanneer ze worden geconfronteerd met een lastige parkeerplek geeft 59 procent van de vrouwen er de voorkeur aan een extra rondje te rijden om een eenvoudigere plek te vinden. Van de mannen geeft slechts 34 procent aan dit te doen. Ook kiest 44 procent van de vrouwelijke automobilisten eerder voor een eenvoudige omweg dan voor een snellere, maar lastigere route, tegenover 28 procent van de mannen.

De resultaten uit het onderzoek sluiten aan bij reeds bestaande bevindingen over verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo zou uit psychologisch onderzoek blijken dat mannen vaker risico’s nemen en meer op zoek zijn naar beloning en dat vrouwen voorzichtiger zijn en zich meer zorgen maken over de negatieve consequenties van hun gedrag. Deze verschillen zouden daarom ook weer terug te zien in het verkeer. Volgens een verkeerspsycholoog van de verzekeraar is het wel belangrijk te beseffen dat dit geldt voor grote groepen mensen en dat er grote individuele verschillen bestaan. Er zijn dus ook vrouwen die meer risico’s nemen en mannen die voorzichtig zijn.

Bron: Interpolis

GEEN REACTIES