Lichte Inflatiedaling in oktober

Volgens de snelle raming-methode was de inflatie in oktober 2023 -0,4 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Over deze lichte daling laat het CBS weten dat de negatieve inflatie in oktober het gevolg is doordat de energieprijzen vorig jaar in oktober bijzonder hoog waren. Exclusief energie was de inflatie wel positief bij de snelle raming, namelijk 5,1 procent. In september was dat 5,5 procent

De daling van de inflatie wil overigens niet zeggen dat de prijzen in oktober 2023 zijn gedaald ten opzichte van september 2023, zo vervolgt het CBS. Volgens de snelle raming waren prijzen voor consumenten in oktober namelijk 0,5 procent hoger dan in september.

Bij de lichte daling van de inflatie maakt het CBS de kanttekening dat bij een vergelijking tussen twee verschillende maanden in hetzelfde jaar rekening moet worden gehouden met de invloed van het seizoen. Zo zijn bijvoorbeeld vliegtickets in vakantiemaanden duurder dan in maanden buiten het vakantieseizoen.

De reguliere inflatiecijfers van oktober publiceert het CBS op 7 november van dit jaar.

Bron: CBS

GEEN REACTIES