Ladingdiefstallen in Nederland verdrievoudigd

In Nederland is in 2022 het aantal ladingdiefstallen verdrievoudigd ten opzichte van 2021. Volgens Transported Asset Protection Organisation (TAPA), een brancheorganisatie die de verliezen door ladingdiefstal zoveel mogelijk wil voorkomen, is het niveau weer terug op het aantal ladingdiefstallen van 2019. Goede preventiemaatregelen zijn daarom volgens deze organisatie hard nodig.

Wereldwijd waren er vorig jaar 13.416 diefstallen (of pogingen tot) gerapporteerd aan TAPA. De meeste ladingdiefstallen vinden in Europa plaats. Groot-Brittannië gaat met ruim 4.100 incidenten aan kop en wordt op de voet gevolgd door Duitsland (3.850 meldingen). Maar liefst zestig procent van alle incidenten vinden plaats in Groot-Brittannië of Duitsland. Nederland bezet de vierde plaats, met 727 meldingen. In werkelijkheid zijn deze aantallen vermoedelijk nog hoger, omdat de verwachting is dat veel ladingdiefstal niet wordt gerapporteerd.

Naast het aantal incidenten is wereldwijd ook het schadebedrag verdrievoudigd. In 2021 bedroeg die totale schade nog een kleine honderd miljoen, terwijl er in 2022 wereldwijd – voor zover bekend – ruim 324 miljoen euro aan lading is gestolen. Omgerekend is het gemiddelde schadebedrag 140.808 euro. Naast gestolen lading is er ook sprake van schade aan het voertuig zelf en brengt de stilstand van de vrachtwagen de nodige kosten met zich mee.

Diefstalpreventie is daarom aan verbetering toe, vinden de onderzoekers. Uit hun cijfers blijkt dat de lading bij negentig procent van de gemelde ladingdiefstallen niet was beveiligd. Goede preventiemaatregelen zoals het consequent toepassen van een aantal vuistregels voorkomt vaak veel ellende. Dit geldt zowel bij het inplannen van een rit als bij het uitbesteden van een vracht, aldus TAPA.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES