Klanten benaderd over risico’s aflossingsvrije hypotheek

Rabobank maakt bezwaar tegen miljoenenboete AFM

Hypotheekaanbieders in Nederland hebben de afgelopen vijf jaar bijna 1,7 miljoen klanten benaderd over de mogelijke risico’s van hun aflossingsvrije hypotheek. Door die proactieve benadering is het aantal klanten met een verhoogd risico in die periode teruggelopen met 63 procent. Dit meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De toezichthouder heeft vanaf 2016 hypotheekaanbieders aangespoord een aanpak te ontwikkelen voor het doorlopend benaderen van hun potentiële financieel kwetsbare klanten. Veel aflossingsvrije hypotheken lopen namelijk af tussen 2033 en 2038. Door deze benadering hebben de meeste huishoudens nog tijd hun financiële situatie te verbeteren indien dat nodig is.

Verder laat de AFM weten dat bij 370.000 klanten is getoetst of zij de aflossingsvrije hypotheek in de toekomst nog kunnen betalen. Zo hebben klanten inzicht gekregen in de risico’s van de aflossingsvrije hypotheek in hun specifieke situatie. Voorts hebben ongeveer 744.000 klanten direct acties ondernomen voor het verbeteren van hun financiële situatie. Bijvoorbeeld met een incidentele of periodieke aflossing van hun hypotheek, omzetting naar een deels aflossende vorm of extra sparen.

Naast de inspanningen van de sector verklaart de AFM de afname van het aantal klanten dat risico’s loopt ook door de stijging van de woningprijzen.

Bron: AFM

GEEN REACTIES