ING ziet kwartaalwinst halveren

Winst ING keldert

De kwartaalwinst van ING is ruimschoots gehalveerd, omdat de bank extra voorzieningen heeft moeten treffen voor Russische leningen die misschien niet meer terugbetaald worden.

Ten gevolge van de Russische inval in Oekraïne heeft de bank 834 mln euro opzij gezet om de stroppenpot aan te vullen. Als nettowinst bleef daardoor 429 mln euro over. Een jaar geleden was dat nog ruim 1 miljard euro.

ING Groep heeft relatief veel belangen in Rusland. Eind februari liet de bank weten € 6,7 miljard aan kredieten verstrekt te hebben aan Russische bedrijven of personen, of bedrijven met Russische eigenaren. Dit is iets minder dan 1 procent van de totale portefeuille van ING. Het betreft vooral bedrijven in de metaalindustrie en energievoorziening. Inmiddels is het uitstaande bedrag teruggelopen naar 5,8 miljard, omdat een deel een korte looptijd heeft. Geleidelijk zal dat verder teruglopen naarmate meer leningen aflopen, verwacht de bank.

Wat de bank gaat doen met zijn Russische activiteiten is nog onduidelijk. ING is wel gestopt met nieuwe zaken te doen met Russische bedrijven. Topman Steven van Rijswijk zegt bij de presentatie van de kwartaalcijfers de oorlog in Oekraïne nauwlettend te volgen.  Ter vergelijking: Rabobank en haar dochter DLL maakten eind maart bekend alle activiteiten in Rusland af te bouwen en het land te zullen verlaten. Rabobank heeft relatief weinig geld uitstaan in Rusland: rond de 300 miljoen euro.

Stijgende rente

De totale inkomsten van ING in 1Q2022 bedroegen € 4.600 miljoen (vorig jaar rond de 4700 miljoen). De bank profiteerde vooral van de stijgende kapitaalmarktrente en hogere provisie-inkomsten. De nettorentebaten bedroegen € 3.415 miljoen.

Het aantal uitstaande (internationale) hypotheken nam marginaal toe, van ruim 317,4 miljard eind december tot 322,6 miljard eind maart.

Opvallend is een een bijzondere waardevermindering van € 150 miljoen op het belang in de Thaise TMBthanachart Bank. Dit is veroorzaakt door een aanpassing van de boekwaarde ‘op basis van bijgewerkte parameters en vooruitzichten’.

ING kondigde vandaag de start aan van een aandeleninkoopprogramma ter waarde van € 380 miljoen. De inkoop van eigen aandelen maakt deel uit van een programma van € 1,25 miljard om kapitaal terug te geven aan de aandeelhouders.

 

 

 

GEEN REACTIES