Hypotheekrente stijgt vanwege rentevrees en start zomervakantie

Dertien geldverstrekkers hebben aangekondigd deze week hun hypotheekrentetarieven te verhogen. Dit meldt financieel adviseursnetwerk De Hypotheekshop.

Enerzijds zou de renteverhoging een gevolg zijn van een jaarlijks terugkerend fenomeen. Aan het einde van het voorseizoen en het begin van de zomervakantie verhogen financiële instellingen namelijk traditioneel hun rentetarieven. Op deze manier kunnen ze met de verminderde bezetting tijdens de vakantieperiode toch de hoeveelheid werk aan. Vaak wordt de hypotheekrente echter halverwege de vakantie alweer verlaagd om klaar te zijn voor het begin van het naseizoen.

Anderzijds is de verhoging van de hypotheekrente een consequentie van de stijgende rente op de kapitaalmarkt, die als basis dient voor de (middel)lange termijn hypotheekrente. De afgelopen weken is deze rente gestegen. Beleggers houden er rekening mee dat de inflatie hardnekkiger is dan aanvankelijk gedacht en dat centrale banken – zoals de Fed en de Europese Centrale Bank (ECB) – hun beleidsrentes verder gaan verhogen als reactie hierop.

Sinds ongeveer een jaar hebben de centrale banken forse renteverhogingen doorgevoerd om de hoge inflatie onder controle te krijgen. De ECB heeft bijvoorbeeld de depositorente al met 4 procentpunt verhoogd. Deze beleidsrente heeft invloed op de korte hypotheekrente (variabel per maand tot twee jaar vast). Hierdoor is de bijzondere situatie ontstaan waarin de korte hypotheekrente duurder is dan de (middel)lange hypotheekrente. De variabele hypotheekrente is volgens De Hypotheekshop vooral belangrijk voor doorstromers, oftewel mensen die een volgende koopwoning kopen, vanwege de overbruggingsfinanciering en de meeneemhypotheek.

Hoewel in het verleden wel vaker een omgekeerde rentecurve voor de hypotheekrente zichtbaar was, is deze nog nooit zo extreem geweest sinds De Hypotheekshop is begonnen met meten in 2004. Op dit moment is de gemiddelde maandvariabele hypotheekrente meer dan 0,50 procentpunt hoger dan de rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar (beide met Nationale Hypotheek Garantie). Dat is het grootste verschil dat De Hypotheekshop ooit heeft geregistreerd.

Bron: De Hypotheekshop

GEEN REACTIES