Gemiddelde zoektocht naar koopwoning duurt minder lang

ABN AMRO: aantal woningverkopen gaat verder dalen

Voor kopers van een woning heeft het aankoopproces in de eerste helft van 2023 gemiddeld genomen een dag korter geduurd dan in de tweede helft van 2022. Dit blijkt uit een uitgebreide steekproef met meer dan zestienhonderd afgesloten hypotheken die is uitgevoerd door hypotheekadviesketen Hypotheek Visie.

Het onderzoek toont aan dat in het eerste halfjaar van 2023 het gemiddeld 67 dagen duurde vanaf het moment dat een huizenkoper een eerste gesprek had met zijn financieel adviseur tot de uiteindelijke dag van passeren. In het laatste half jaar van 2022 was dit gemiddeld nog 68 dagen.

Hoewel het verschil slechts één dag is, geeft dit volgens Hypotheek Visie wel aan dat financieringen sneller rondkomen. Verder constateren de onderzoekers dat op provinciaal niveau er grote verschillen te zien zijn. Zo is in Noord-Brabant de doorlooptijd van 78 dagen teruggelopen naar 70 dagen, meer dan een week korter.

Uit de uitgebreide steekproef van Hypotheek Visie blijkt daarnaast dat de gemiddelde marktwaarde in Nederland stevig is gedaald. Dit staat in lijn met de daling van gemiddelde koopwoningen in Nederland. In de tweede helft van 2022 was de gemiddelde marktwaarde van een woning waar een hypotheek op is afgesloten bij Hypotheek Visie nog € 403.555. In de eerste helft van 2023 was deze gemiddelde marktwaarde € 379.607. Een daling van 5,9 procent. Ook bij de huizenprijzen op regionaal niveau is veel verschil te zien. Zo daalde de marktwaardes in Limburg met ruim 9 procent (naar € 299.026), terwijl in Noord-Holland de marktwaardes daalden met 4,4 procent naar € 452.997.

Volgens de hypotheekadviesketen zijn de dalende woningprijzen een teken dat de huizenmarkt in toenemende mate een kopersmarkt is en dat dit vooral starters meer mogelijkheden biedt.

Bron: Hypotheek Visie

GEEN REACTIES