Hypotheekmarkt rustig in de zomer

Traditiegetrouw voor de zomerperiode was het ook in augustus 2023 rustig op de hypotheekmarkt. Afgelopen maand werden circa 28.000 hypotheken aangevraagd via het HDN Platform. Dit ligt iets onder het aantal hypotheekaanvragen in dezelfde maand een jaar eerder (29.842). Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).

Verder laat HDN weten dat starters zich, na het dieptepunt in januari 2023, meer laten zien op de hypotheekmarkt. Met bijna 10.000 aanvragen is de starter verantwoordelijk voor meer dan de helft van de kooptransacties. Dit heeft volgens HDN onder meer te maken met de stijging van de inkomens en het terugtrekken van beleggers op de woningmarkt.

Doorstromers verhuisden de afgelopen jaren vaak naar een nieuwbouwwoning, aldus HDN. De gemiddelde woningwaarde lag bij deze groep, met ruim € 525.000, significant hoger dan de gemiddelde waarde van bestaande bouw (€ 408.000). Echter het aantal hypotheekaanvragen voor een nieuwbouwwoning is sterk afgenomen de afgelopen jaren: van ongeveer gemiddeld 3.900 aanvragen per maand in 2021, naar gemiddeld 2.000 aanvragen per maand in de eerste acht maanden van 2023.

Deze flinke daling heeft volgens HDN te maken met het gedaalde aantal verleende bouwvergunningen in 2022. Ook het gebrek aan bouwmaterialen, de gestegen bouwkosten, de stikstofproblematiek en het tekort aan personeel in zowel de bouwsector als bij de overheid zorgen voor een beperkt aanbod van nieuwbouwwoningen.

De verwachting van HDN is dat als de nieuwbouw ook in de komende jaren onvoldoende aantrekt de doorstroom binnen de bestaande koopwoningvoorraad zal stagneren.

Bron: HDN

GEEN REACTIES