Grens Nationale Hypotheek Garantie stijgt

10 procent meer hypotheken met NHG verstrekt

Per 1 januari 2024 stijgt de NHG-grens voor hypotheekleningen naar € 435.000. Dit is een verhoging van € 30.000 ten opzichte van de huidige grens van € 405.000. In september was de gemiddelde koopsom van een bestaande woning € 422.000. Dit meldt Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Door deze verhoging is het voor meer mensen mogelijk een woning te financieren met de bescherming van NHG. NHG biedt een vangnet als woningeigenaren te maken krijgen met financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden.

NHG laat verder weten dat voor mensen die hun woning willen verduurzamen een extra leenruimte beschikbaar komt. Met toepassing van de door NHG erkende energiebesparende voorzieningen wordt de NHG-grens in 2024 € 461.100.

De borgtochtprovisie – de kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG – blijft gelijk aan die in 2023, namelijk 0,6 procent van het totale hypotheekbedrag.

Dankzij de verhoging van de NHG-grens komen meer huizenkopers in aanmerking voor de voordelen van NHG, waaronder een veiligere financiële positie en een lagere rente. Ruim 40 procent van alle koopwoningen in Nederland hebben een hypotheek met NHG. Met name starters maken veel gebruik van NHG.

Bron: NHG

GEEN REACTIES