Extreem weer leidt opnieuw tot duur jaar voor verzekeraars

Extreem weer leidt opnieuw tot duur jaar voor verzekeraars
© David Mark, Pixabay

Schades door natuurrampen werden vorig jaar iets beter gedekt door verzekeraars. De zogeheten Global Protection Gap bedraagt nu nog 58%. Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat 2022 door extreem weer het vier-na-duurste jaar ooit was voor de verzekeringssector.

Klimaatverandering heeft het afgelopen jaar opnieuw gezorgd voor weerrecords en bijbehorende natuurrampen. Hittegolven, droogtes, stormen en overstromingen zorgden wereldwijd voor economische verliezen van in totaal $ 313 miljard, zo’n 4% meer dan het voorlopige gemiddelde van de 21e eeuw. Dat meldt verzekeringsmakelaar en consultancy-organisatie Aon in haar nieuwste Weather, Climate and Catastrophe Insight.

Er werden 421 ‘notable disaster events’ genoteerd, iets meer dan het gemiddelde (396) en mediane aantal (398) sinds 2000. Van dit bedrag werd $ 132 miljard (42%) gedekt door de verzekeringssector.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

© Aon

Aantal dodelijke slachtoffers gedaald

Lichtpuntje is dat het aantal dodelijke slachtoffer ten gevolge van natuurrampen is gedaald. In 2022 kwamen wereldwijd ongeveer 31.300 mensen om het leven als gevolg van extreem weer. Dat was ruim onder het gemiddelde van de 21e eeuw tot nu toe (73.200) en mediaan (38.900). Die daling is te danken aan betere weerprognoses, doeltreffender evacuatie van mensen, meer bekendheid bij het publiek en betere bouwpraktijken. In Azië, Afrika en Zuid-Amerika zijn de grootste dalingen in dodelijke slachtoffers te zien.

Verzekeringsperspectief

De Verenigde Staten leden de hoogste economische verliezen. Dit werd vooral veroorzaakt door orkaan Ian ($ 50- 55 miljard verzekerde schade) en andere cyclonen. De VS tekenden ook 75% van de verzekerde verliezen op. Orkaan Ian is vanuit verzekeringsperspectief de op één na duurste natuurramp in de geschiedenis, alleen overtroffen door orkaan Katrina in 2005, die een verzekerde schade van bijna $ 100 miljard opleverde.

Europa

Voor Europa was storm Eunice de kostbaarste sinds 2010, met 26 doden en $ 6,2 miljard schade, waarvan $ 4,7 miljard gedekt door verzekeraars. daarnaast zorgden opeenvolgende periodes van droogte voor verliezen in Europa, die het hoogste waren sinds de historische zomer van 2003. En van de genoemde 31.300 dodelijke slachtoffers kan zo’n tweederde direct worden toegeschreven aan de hittegolven die zich hebben voorgedaan in Europa in juni en juli.

Overigens vielen ook in China en andere landen doden door hittegolven, maar over de aantallen zijn nog geen betrouwbare schattingen bekend.

Cyclonen en overstromingen

Tropische cyclonen blijven de meeste schade opleveren. Wanneer we de schades in de jaren met extreme stormen opstellen (2022, 2017, 2005 en 2004), naderen we een bedrag van $ 2 biljoen. De helft van dit schadebedrag werd veroorzaakt door slechts 10 individuele gebeurtenissen, waaronder orkaan Ian.

Ook overstromingen leverden veel schade op. Zoals in Australië, waar de La Niña-omstandigheden voor een derde jaar aanhielden en Sydney de hoogste jaarlijkse regenval registreerde. Ook in Zuid-Azië stierven duizenden mensen als gevolg van de seizoensgebonden overstromingen in India en Pakistan.

Armoede

Veel rampen vinden plaats in gebieden die al kampen met anderen problemen zoals armoede, waaronder de overstromingen in Pakistan. Aon benadrukt de noodzaak om de veerkracht van gemeenschappen te vergroten. Door aanpassing aan de veranderende omstandigheden en doeltreffender waarschuwingssystemen, kunnen gemeenschappen beter beschermd worden.

Bron: Aon

GEEN REACTIES