Besparingen huishoudens namen sterk toe in 2024

© Pexels / maitree rimthong
De vrije besparingen van huishoudens, het deel van het inkomen dat niet wordt gebruikt voor de consumptie, nam toe tot bijna 64 miljard euro. Het spaartegoed van huishoudens steeg daardoor voor het eerst boven de 500 miljard euro. Verder steeg het beschikbaar inkomen van Nederlandse huishoudens in 2024 met 5,7 procent tot bijna 553 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Consumptie per persoon toegenomen
De onderzoekers lichten toe dat huishoudens ervoor kunnen kiezen om hun beschikbaar inkomen te gebruiken voor de consumptie van goederen of diensten. In 2024 kwam de totale consumptie van huishoudens uit op 489 miljard euro, een toename van 3,8 procent. Gecorrigeerd voor zowel bevolkingsgroei als inflatie nam de consumptie per persoon toe met 0,5 procent naar ruim 27.000 euro per persoon. In 2023 nam de consumptie nog met 0,2 procent af. Huishoudens gaven in 2024 meer uit aan elektronische apparatuur, kleding, verzorging, vervoer en cultuur, terwijl ze minder uitgaven aan diensten als horeca, onderwijs en IT.
Grootste toename besparingen huishoudens
Het deel van het beschikbaar inkomen dat huishoudens overhouden na consumptie, de vrije besparingen, steeg in 2024 met ruim 23 procent tot bijna 64 miljard euro, zo vervolgen de onderzoekers. Dat is de grootste toename 2020, toen de besparingen met 79 procent groeiden. Vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, zijn de vrije besparingen met bijna 58 procent toegenomen. Per persoon kwam dat in 2024 neer op een stijging van ruim 22 procent, ongeveer 3.500 euro.
Meer vrije besparingen
Het onderzoek toont tevens aan dat Nederlandse huishoudens in 2024 een kleiner deel van hun beschikbaar inkomen besteedden aan consumptie dan het jaar ervoor. Waar huishoudens in 2023 nog ruim 90 procent van hun inkomen uitgaven aan goederen en diensten, daalde dit aandeel in 2024 naar iets meer dan 88 procent. Een groter deel van het inkomen ging naar de vrije besparingen.
Spaarquote stijgt
De spaarquote, oftewel het percentage van het beschikbaar inkomen dat niet aan consumptie wordt besteed, steeg daarmee van 14,5 procent in 2023 naar 16,3 procent in 2024, aldus de onderzoekers. Alleen tijdens de coronajaren lag de spaarquote nog hoger, toen door de beperkingen veel minder mogelijkheden bestonden om geld uit te geven. Hierdoor werd er noodgedwongen meer gespaard.
Spaarrekeningen naar recordhoogte
De hogere besparingen zijn vooral terecht gekomen op de spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens, zo hebben de onderzoekers geconstateerd. In 2024 kwam dit voor het eerst uit tot boven de 500 miljard euro. Tegelijkertijd nam het totale bedrag op betaal- en rekeningcourantrekeningen af met bijna 5 miljard euro naar 110 miljard euro, nadat er in 2023 ook al een daling zichtbaar was. De gemiddelde rente op spaarrekeningen is de afgelopen jaren gestegen, waardoor het verschil met de rente op betaalrekeningen groter is.
Coronapandemie
Tot slot laten de onderzoekers weten dat gecorrigeerd voor consumentenprijzen het totaal op Nederlandse spaarrekeningen toenam vanaf het begin van de tijdreeks tot aan 2012, waarna de groei stabiliseerde. Tijdens en na de coronapandemie was opnieuw een stijgende lijn zichtbaar.
Bron: CBS
Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée