AWARD VOOR NARROW MINDED THINKING…. AND THE WINNER IS ?

staatssecretaris wiebes
© Min. Fin. Wanneer kent Minister Wiiebes de Award eens toe ?

Ook Minister Wiebes is van plan om de koe bij de hoorns te vatten, maar het is te betwijfelen of hij de lobby van Het Verbond weet te tackelen.

Lees ook : Verzekering van Collectieve Schadegebeurtenissen

(In voornoemd artikel is nader ingegaan op de voorstellen welke in 1994 door ondergetekende bij Het Verbond van Verzekeraars zijn neergelegd teneinde alle denkbare “collectieve schadegebeurtenissen” dus ook storm en hagelschade, binnen het kader van één verzekeringsproduct verzekerbaar te maken in heel Nederland.)

Het is nu bijna 25 jaren later en nog doen de opeenvolgende Kabinetten en ministeries verwoede pogingen om i.s.m. Het Verbond een adequaat alternatief in het leven te roepen.
De verzekeringsbedrijfstak heeft daarmee een Award voor ‘narrow minded thinking’ dubbel en dwars verdiend.”

Nog in 2016 laat Het Verbond van Verzekeraars de Nederlandse bedrijven en consumenten weten:
“…..hun polissen te checken om te zien of die voldoende dekking bieden tegen schade door extreem weer. Het Verbond van Verzekeraars schat de totale verzekerde schade door het extreme weer van eind juni op minimaal €500 miljoen. “

Wat een bedroevende vertoning !

Minister Zalm sprak de verzekeraars hierop al in 1995 aan tijdens een congres in de Amsterdamse Assurantiebeurs : video

Bron : Eindhovens Dagblad

Uitspraak d.d. 14 maart 2018 :
“De hagelschade in juni 2016 was wel degelijk te wijten aan de storm”, oordeelt de rechtbank die daarmee een Sterkselse varkensboer gelijk geeft in zijn strijd met verzekeraar Allianz. Het vonnis biedt perspectief voor andere slachtoffers van de ijsballenstorm maar vrijwel zeker niet voor boeren met een Interpolis-verzekering, verreweg het grootste deel van de schadeslachtoffers.
Allianz kan nog in hoger beroep gaan, net als de boer in deze kwestie. Hij krijgt volgens het vonnis circa 75.000 euro aan schadevergoeding, maar claimt dat zijn schade meer dan twee keer zo groot is.

Hagelstenen
Op 23 juni 2016 teisterde uitzonderlijk noodweer Zuidoost-Brabant waarbij enorme hagelstenen een spoor van vernieling trokken langs huizen, boerderijen, kassen en stallen. Zo ook bij de Sterkselse varkensboer waar de hagel talrijke gaten in de daken van zijn stallen sloeg. Zijn verzekeringsmaatschappij Aegon, later overgenomen door Allianz, weigerde echter te vergoeden. Want stormschade is geen hagelschade, zo redeneerde Allianz.

Rechtbank Rotterdam:
De rechtbank in Rotterdam (waar Allianz is gevestigd) oordeelt dat de verzekeraar alsnog de schade moet vergoeden. ,,Sterke windstoten en de opwaartse en neerwaartse bewegingen in de ‘supercel’ hebben een bepalend effect gehad op de omvang en samenklontering van de hagelstenen”, stelt de rechtbank.
Onder deze omstandigheden kan de storm terecht ‘als oorzaak van de schade’ worden aangemerkt. ,,Dat het de hagelstenen zijn geweest die daadwerkelijk de gaten in de daken hebben veroorzaakt doet hier niets aan af. Immers, zonder de storm zouden deze hagelstenen er niet in deze omvang zijn geweest en derhalve deze schade niet hebben veroorzaakt.”
(Vergeefse) Hoop
Gloort er nu ook hoop voor andere boeren, die tot nu toe niets vergoed kregen?
Wie de redenatie van de rechter leest, zou denken van wel maar Achmea/Interpolis won vergelijkbare rechtszaken tot nu toe steeds.
Niet vergelijkbaar
,,Volgens de rechtbank in Rotterdam zijn deze zaken niet vergelijkbaar”, zegt de raadsvrouwe van de Sterkselse boer, Annemieke de Leeuw-Blokland van Lindenbergh Advocaten. ,,Bij Interpolis stond in de polisvoorwaarden expliciet dat schade door hagel niet werd gedekt. Een dergelijke uitsluiting had Allianz niet in haar voorwaarden opgenomen.”
Zij verwacht daarom dat de nieuwe uitspraak voor veel boeren geen verschil maakt, omdat de meesten verzekerd zijn bij Interpolis. ,,Dat kan anders liggen voor wie bij een andere maatschappij is verzekerd, zoals Allianz, Delta Lloyd of ASR.”

GEEN REACTIES