Zorgverzekeraars verwijderen ijlings ‘Facebook-pixel’ van hun website

Zorgverzekeraars verwijderen ijlings 'Facebook-pixel' van hun website
© Pixabay

De rel om de privacyschendingen door Facebook raakt nu ook Nederlandse zorgverzekeraars. Na een onderzoek van de NOS weten zorgverzekeraars niet hoe snel ze de ‘Facebook-pixel’ waarmee zoekgedrag gevolgd kan worden, van hun webpagina’s moeten afhalen. Menzis, Ohra, ONVZ en ook het Diakonessenhuis Utrecht verklaarden dat ze de ‘tracking-pixels’ waarmee Facebook mogelijk mee kan kijken, van hun website hebben verwijderd.

Ohra zegt in een persbericht dat het de pixels alleen van haar medische pagina’s heeft verwijderd. Ze staan dus nog wel op de algemene webpagina’s. Het Diakonessenhuis Utrecht gaat verder en meldt dat het zelfs de zogenaamde ‘deel- en likeknoppen’ van Facebook gaat verwijderen. Het ziekenhuis onderzoekt nog of er ook actie nodig is op de Google-, YouTube- en Twitterknoppen op de website.

Gepersonaliseerde advertenties
Gisteren maakte de NOS bekend dat 18 van de 40 zorgverzekeraars die de NOS onderzocht, een tracking-pixel gebruikt. 11 verzekeraars gebruiken deze plug-in óók op een pagina waarop medische informatie wordt getoond. Wanneer iemand op zo’n webpagina kijkt of een bepaalde behandeling wordt vergoed, of waar hij terecht moet voor die behandeling, wordt de zogenoemde Facebook-pixel-plugin ingeladen. Die is geplaatst door de zorgverzekeraar en stuurt het surfgedrag door naar de servers van Facebook.

De Facebook-pixels worden geplaatst om mensen vervolgens gepersonaliseerde advertenties te kunnen laten zien. De keerzijde is dus dat het surfgedrag van gebruikers wordt doorgestuurd. Facebook kan daarbij het surfgedrag van een internetter koppelen aan diens Facebook-account, als die persoon is ingelogd. Wie niet is ingelogd of geen Facebook-account heeft, kan ook worden gevolgd, al weet Facebook dan niet exact om wie het gaat. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt in een reactie dat de zorgverzekeraars met de Facebook-pixel mogelijk de wet hebben overtreden, aldus de NOS.

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES