Angst voor internetcriminaliteit flink toegenomen

Turien & Co. en AnsvarIdéa maken brochure voor advies cyberverzekeringen
© Darwin Laganzon

De zorgen om slachtoffer te worden van internetcriminelen is in Nederland fiks gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis. Ongeveer 55 procent van 2.034 respondenten van 18 jaar en ouder zou zich zorgen maken over de gevaren van cybercrime en de gevolgen daarvan. Dit is een stijging van 15 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Fraude en hacken

De onderzoekers laten verder weten dan de ondervraagden het meeste vrees hebben voor identiteitsfraude, aan- en inkoopfraude en het hacken van hun bankrekening. Maatregelen om dit te voorkomen, zijn onder meer het controleren van afzenders van berichten (83 procent meestal/altijd) en het installeren van updates (81 procent meestal/altijd) en antivirusprogramma’s (73 procent meestal/altijd).

Passwordmanagers en VPN

Passwordmanagers (43 procent meestal/altijd) en VPN-verbindingen (32 procent meestal/altijd) zouden minder in trek zijn. Een derde ziet die mogelijkheden niet als noodzaak ondanks dat dit tools zijn die hebben bewezen het criminelen lastig te maken.

Phishing

Verder laat het onderzoek zien dat een kwart van de Nederlanders (26 procent) het afgelopen jaar te maken heeft gehad met phishing, waarvan vaker niet dan wel een melding wordt gedaan. Volgens de onderzoekers melden slachtoffers van phishing dit niet vanuit schaamte. Aangifte doen bij de politie blijft dan uit en tevens delen slachtoffers dit vaak niet met vrienden en familie.

Preventie en gedragsverandering

Om klanten te behoeden slachtoffer te worden van internetcriminaliteit focust de verzekeraar op preventie en gedragsverandering. Zo is een tool ontwikkeld die mensen direct inzicht geeft in hun online gedrag. Aan de hand van verschillende thema’s en vragenlijsten is het dan mogelijk de online veiligheid te vergroten.

Bron: Interpolis

GEEN REACTIES