Aantal faillissementen in juli gedaald

'
© Pixabay

In juli zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd*, 49 minder bedrijven failliet verklaard dan in juni, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ondank de daling (minus 16 procent) ten opzichte van juni 2023 is het aantal faillissementen gerelateerd aan dezelfde maand een jaar eerder al vijftien maanden op rij gestegen.

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert het afgelopen decennia aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op, zo laat het CBS verder weten. Het aantal uitgesproken faillissementen bereikte een piek met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juli 241 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de bouwnijverheid het grootste aantal faillissementen, namelijk 39. Dat is 7 procent minder dan in juni. Relatief gezien zijn in juli de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

* De uitkomsten zijn gecorrigeerd voor de effecten van zittingsdagen van de rechtbanken. Gewoonlijk worden faillissementen uitgesproken op een vaste dag in de week, veelal de dinsdag. Hierdoor kan een kalendermaand vier of vijf zogenaamde zittingsdagen bevatten. Als gevolg daarvan kan het aantal uitgesproken faillissementen van maand op maand fluctueren. De reeks uitkomsten in deze publicatie is geschoond voor het effect van zittingsdagen (Bron: Overheid.nl)

Bron: CBS

GEEN REACTIES