Zzp-inkomen niet meegenomen in hypotheek

© ZZP Barometer

Zzp’ers die een hypotheek hebben op hun woning, kregen deze in twee derde van de gevallen zonder dat hun zzp-inkomen hierin is meegenomen. Slechts bij een op de vier zzp’ers is de hypotheek afgesloten op basis van hun zzp-inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Knab.

De traditionele grootbanken – ING, ABN AMRO (direct en via Florius) en Rabobank (direct en via Obvion) – hebben het grootste marktaandeel: in totaal loopt 50% van alle zzp-hypotheken via deze instanties. Als de zzp’er wordt gevraagd welke hypotheekverstrekkers goede hypotheken voor zzp’ers hebben, noemen zij echter met name Knab (61%), onderdeel van Aegon, en de labels van ABN AMRO en Rabobank: Florius (34%) en Obvion (30%).

De meest genoemde bijzondere voorwaarde (60%) is het verplicht overleggen van de jaarcijfers over de afgelopen drie jaar. Hoewel deze verplichting niet bij alle banken van toepassing is, geeft de grootste groep zzp’ers aan dit aanvaardbaar te vinden. Wel wenst vier op de tien zzp’ers dat ze slechts de jaarcijfers over het afgelopen jaar of de afgelopen twee jaar hoeft te overleggen. Een deel van de zzp’ers (28%) geeft aan geen hypotheek te hebben gekregen omdat ze zzp’er zijn.

Een op de zes zzp-hypotheken (17%) staat “onder water”, ofwel de schuld op de woning – de hypotheek – is in deze gevallen hoger dan de waarde ervan. Het merendeel van de zzp’ers (63%) heeft het afgelopen jaar nog contact gehad met zijn hypotheekverstrekker, met name in verband met (extra) aflossen (38%) of het oversluiten van de hypotheek (31%).

(Bron: ZZP Barometer)

GEEN REACTIES