Zorgverzekeraars gaan duidelijke zorgnota’s versturen

Voor behandelingen die vanaf 1 juni worden gestart krijgen patiënten nota’s zonder ingewikkelde codes.

Voor alle behandelingen in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken die vanaf 1 juni 2014 worden gestart, krijgen patiënten een duidelijke zorgnota van hun zorgverzekeraar. Op dit moment is het vaak nog zo dat zorgnota’s vol ingewikkelde codes staan en het voor de patiënt niet duidelijk is hoe de rekening is opgebouwd. Daar komt nu een einde aan.

Minister Schippers heeft vorig jaar met de zorgverzekeraars afgesproken dat het specialisme van de behandelaar, de diagnose, de naam van de zorgaanbieder, de kosten en de handelingen die de zijn uitgevoerd op de nota komen te staan. Deze duidelijke zorgnota is binnenkort voor iedereen via de mijn-omgeving van zijn zorgverzekeraar te raadplegen. De invoering van de duidelijke zorgnota maakt deel uit van de plannen om het kostenbewustzijn van mensen te verhogen en onjuiste declaraties tegen te gaan.

Geleidelijke invoering

De nieuwe regels gelden alleen voor behandelingen in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken die na 1 juni van dit jaar gestart worden. Behandelingen die voor 1 juni zijn gestart en na 1 juni worden afgesloten worden nog op de oude manier gedeclareerd. De eerste duidelijke zorgnota’s zullen de komende maanden zichtbaar worden. Over maximaal een jaar zullen alle nota’s de nieuwe informatie bevatten.

GEEN REACTIES